Informaţia vine la scurt timp după ce CEO-ul global al Intel, Brian Krzanich, a anunţat un plan de restructurare care va afecta 12.000 de angajaţi ai Intel la nivel global, adică 11% din efectivul total.

 

Noua strategie globală a companiei presupune trecerea de la activităţile de software către cele de tip hardware, iar închiderea biroului din România nu are legătură cu rezultatele financiare de pe plan local, ci cu strategia globală a companiei, potrivit unor surse din piaţă.

 

Decizia Intel este totuşi surprinzătoare în contextul în care piaţa locală „plân­ge“ de nevoia de pro­gra­matori, având în vedere că şcolile livrează anual circa 7.000 de absolvenţi de facultăţi cu profil IT (dintre care 2.000 doar în Bucureşti), iar angajatorii din această industrie susţin că necesarul de pe piaţă este dublu.

 

În 2014, venitul mediu al unui angajat Intel din Bucureşti a fost de peste 8.000 de lei net pe lună, dublu faţă de salariul mediu net înregistrat în sectorul IT.

 

Intel Software Development SRL a avut în 2014 o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei  şi un profit net de 4 mi­lioane de lei. (sursa: zf.ro)