Preturile de consum au scazut, in medie in luna aprilie, cu 0,15% comparativ cu luna martie, insa evolutia a fost diferita de la o categorie de produse la alta, conform News.ro.

 

Astfel, alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,37% in aprilie fata de luna precedenta, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%. In schimb, preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,11% in aprilie fata de luna precedenta.

 

In perioada aprilie 2015-aprilie 2016, preturile alimentelor au scazut cu 7,4%, in medie, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1%, iar serviciile - cu doar 0,4%.

 

In acest interval, taxa pe valoarea adaugata (TVA) a scazut de la 24% pana la 9% pentru alimente, de la 1 iunie 2015, iar cota generala de TVA a fost redusa de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

 

Calculele matematice arata ca, daca reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9%, s-ar fi transpus integral in preturile de la raft, preturile alimentelor ar fi trebuit sa scada, in medie, cu 12,1%.

 

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

 

Comparativ cu martie, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in aprilie, la oua (-5,85%) fasole (-2,35%) si la energie electrica (-2%). La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat, fata de a treia luna a anului, la zahar (0,8%) si combustibili (0,75%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

 

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 217.

 

Astfel, potrivit estimarilor publicate saptamana aceasta, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

 

Daca se exclude efectul reducerii TVA asupra preturilor, rata anuala a inflatiei ar fi, la finalul acestui an, de 1,9%. (sursa: wall-street.ro)