De altfel, BNR a revizuit din nou prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,7% pentru finele acestui an, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de estimarea din august, si la 1,1% pentru sfarsitul anului viitor, cu 0,4 puncte procentuale in crestere.  Scenariul bancii centrale privind inflatia include prevederile Codului Fiscal si modificarile aduse prin ordonanta de urgenta din octombrie.

 

Isarescu a mai aratat ca rata anuala a inflatiei este anticipata la valori negative pana in mai 2016, urmand sa revina ulterior in teritoriu pozitiv, dar inferioare, pana la sfarsitul anului urmator, limitei inferioare a intervalului tintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, deci sub 1,5%. Rata anuala a inflatiei este estimata a reintra in interiorul intervalului in 2017.

 

"Atat consumatorii, cat si antreprenorii, intermediarii nu vad inca o deflatie in Romania, chiar daca vad o scadere a preturilor, IPC-ul in teriitoriu negativ vine dintr-o masura fiscala. Pana in prezent, nu exista o psihologie de deflatie, populatia cumpara, se investeste, cererea creste si publicul crede ca dupa o anumita perioada de timp va fi depasit acest moment si inflatia va intra in tinta pe care o urmarim", a mai spus seful bancii centrale.

 

El afirmase joi, in cadrul briefingului dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, ca rata anuala a inflatiei se va mentine in teritoriu negativ pe tot parcursul urmatoarelor trei trimestre, urmand sa revina la valori pozitive, dar pana la inceputul anului 2017 se va plasa sub limita inferioara a intervalului tintei, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

In luna octombrie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu octombrie 2014, este de 37,8%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0 - 2,5% detin o pondere de 34,4%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 27,8%.

 

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (noiembrie 2014 - octombrie 2015) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2013 - octombrie 2014), calculata pe baza IPC, este de -0,2%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de  -0,1%. (sursa: hotnews.ro)