”În următorii doi-trei ani ne focusăm pe dezvoltarea de proiecte de retail în România și Polonia. România are o evoluție foarte bună a economiei și consumului, iar în acest moment terenurile pe are le deținem sunt analizate și vom alege cu atenție, să deschidem în orașele cu potențial. Scopul nostru este să fim proprietari pe termen lung, nu să construim și apoi să vindem”, a declarat Dietmar Reindl, Chief Operating Officer al Immofinanz.

De altfel, compania a anunțat și primul proiect, un parc de retail sub bradul Stop Shop în Brașov a cărui construcție începe în acest an și va fi finalizat în 2018. Reprezentanții Immofinanz nu au făcut publică investiția în acest proiect.

Întrebat dacă Bucureștiul este o țintă pentru Immofinanz în ceea ce privește deschiderea sau achiziția unui proiect de retail, Dietmar Reindl a arătat că Bucureștiul este o destinație dorită, dat nu a fost identificat un proiect care să îndeplinească criteriile companiei.

În ceea ce privește rebrandingul, investiția în schimbarea identității vizuale a celor patru centre comerciale, este de 710.000 euro, și se va derula din luna noiembrie. Totodată, Immofinanz va investi câteva milioane de euro în modernizarea zonelor interioare din aceste centre, primul care va beneficia de astfel de investiții, de 1,1 milioane euro, fiind mallul din Cluj.

”Cele patru centre comerciale pe care le deținem în România s-au bucurat de o creștere constantă a ratei de ocupare și a traficului. Toate cele patru centre au înregistrat, de la an la an, creșteri procentuale de până la două cifre în ceea ce privește traficul”, a adăugat Sorin Vișoianu, Country Manager Operations România la Immofinanz.

Proprietățile de retail ale Immofinanz în România au o suprafață închiriabilă totală de 147.000 metri pătrați, echivalentul a 12,4% din portofoliul total de retail al companiei. Astfel, Immofinanz se situează printre primii cinci proprietari locali în ceea ce privește dimensiunea portofoliului. Centrele comerciale sunt în prezent închiriate în totalitate și au fost vizitate de peste 25 milioane de persoane în 2015. 

Immofinanz derulează un amplu proces de consolidare a brandurilor din portofoliu și anunță că strategia viitoare se va axa doar pe segmentele de birouri și retail.

”Ne concentrăm pe consolidarea brandurilor în cadrul portofoliului nostru, întrucât acestea reprezintă un avantaj competitiv clar pentru o companie imobiliară ce deține câteva sute de proprietăți în Europa.  VIVO! este brandul sub care vor funcționa centrele comerciale, Stop Shop pentru parcurile de retail și my hive pentru birouri”, a  mai spus Dietmar Reindl.

De altfel, el a precizat că o parte din clădirile de birouri din România vor fi rebranduite în my hive.

Immofinanz deține circa 76 de proprietăți în România (19 investiții finalizate, 2 proiecte în dezvoltare, 9 proiecte imobiliare adiționale – apartamente - și 46 de proiecte în analiză), care reprezintă 15,5% din portofoliul total al companiei.

Printre cele mai importante proiecte de birouri deținute de Immofinanz în România se numără Victoria Park, S Park și Iride.

Pe partea rezidențială, compania deține mai multe ansambluri de locuințe în București, Iași, Ploiești, dezvoltate de Adama.
”Am vândut apartamentele și nu vom mai face dezvoltări rezidențiale. Strategia grupului este focusarea pe retail și birouri”, a declarat pentru Profit.ro Sorin Vișoianu.

De altfel, grupul a ieșit și de pe segmentul de logistică, după ce și-a vândut portofoliul de spații logistice, evaluat la 550 de milioane de euro, inclusiv cele din România, companiei Logicor, divizia dedicată segmentului de logistică a fondului american de investiții Blackstone.

Compania este activă în Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia și Rusia. (sursa: profit.ro)