La o chirie medie de 13 euro/mp, practicată în parcul de birouri, compania ar urma să plătească circa patru milioane de euro pe an.

"HP este cel mai mare chiriaş din România, cu 34.000-35.000 de metri pătraţi spaţii de birouri ocupate. Contractul marchează cea mai lungă prezenţă din România, respectiv 18 ani în aceeaşi locaţie. Acesta este cel mai mare deal al anului, iar perioada de 10 ani este ceva spectaculos pentru că nu se practică astfel de contracte. Zece ani nu este o perioadă uşoară în criză, în interiorul graniţelor Uniunii Europene. Ei (HP, n.r.) cred în business-ul din România şi în faptul că după ce criza se va termina va începe creşterea", a declarat Liviu Tudor, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că în complexul Novo Park chiria este de 12-14 euro/mp/lună, media fiind de 13 euro/mp/lună, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere (3-3,5 euro/mp/lună) şi cu locul de parcare.

"Am prelungit toate contractele, ultimele care expirau anul viitor fiind cele cu Garanti şi HP. Complexul este ocupat integral, cel mai mic chiriaş fiind Mondelez România (fosta Kraft), care ocupă 1.500 de metri pătraţi în complex. Ideal este să ai în clădire zece chiriaşi mai mici, decât doi foarte mari, care dacă pleacă te lasă cu clădirea goală. În plus, dacă parcul sau clădirea sunt ocupate 80% de un chirias el are mai multă putere decât proprietarul imobilului", a explicat Tudor.

În cazurile chiriaşilor care ocupă spaţii de dimensiuni mai mari, Tudor spune că pot fi acordate discounturi la chirii de 3-5%.

Novo Park este al doilea complex de birouri dezvoltat de firma Genesis Development, deţinută de Tudor, în Bucureşti, după West Gate din zona Militari, în total cumulând 150.000 de metri pătraţi.

În plus, omul de afaceri a construit un campus privat, West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere şi apartamente destinate închirierii, în prezent ocupat în proporţie de 100%.

Investiţiile realizate de Genesis Development în România se ridică la 300 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro reprezintă credite bancare, în special de la Alpha Bank. Omul de afaceri a mai lucrat cu CEC şi Garanti. Compania a finalizat în acest an investiţii totalizând 40 de milioane de euro, constând în patru clădiri de birouri şi mai multe facilităţi în cele existente, din care 30% au reprezentat fonduri proprii.

"Creditele au fost luate pe parcursul dezvoltărilor. Am pornit de la 200 de milioane de euro, iar acum mai avem credite de circa 100 de milioane de euro", a spus Tudor.

Cele trei proiecte generează venituri din chirii anuale de 32 de milioane de euro. (sursa: economica.net)