„Suntem în negocieri cu o companie din domeniul serviciilor IT interesantă de semnarea unui contract de pre-închiriere pentru 50% din suprafaţa comercială a unei clădiri de birouri pe care vrem să o construim în spatele Tribunalului Bucureşti. Clădirea va avea o suprafaţă de 6.500 mp, din care 5.000 mp închiriabili suprateran. Dacă vom avea acest contract putem accesa un credit în vederea construcţiei“, a declarat Mauricio Mesa Gomez, directorul general al Hercesa România şi Bulgaria.

 

Terenul de 600 mp este amplasat la intersecţia Bulevardului Mircea Vodă cu strada Căuzaşi şi a fost cumpărat de Hercesa în 2008 pentru construcţia unui hotel cu 12 etaje. Planurile companiei au fost însă schimbate de venirea crizei.

 

Strategia de investiţii a spaniolilor a fost schimbată la finalul anului trecut, după ce ritmul de vânzări din cadrul ansamblului Vivenda a crescut de la 7-8 apartamente lunar la circa 30 de unităţi pe lună. Ulterior, Hercesa a început să vândă din terenul acumulat înainte de criză pentru a elibera fonduri necesare noilor proiecte.

 

Familia Tănăsoiu, alături de alţi investitori români, a cumpărat de la spanioli un lot de 12.700 mp din fosta fabrică de pâine Spicul din zona Orhideelor, pentru circa 5-6 mil. euro. Hercesa a plătit în 2006 peste 10 mil. euro pe terenul de 18.000 mp cumpărat de la omul de afaceri Ilie Gheoghe, patronul fabricii de pâine. Spaniolii aveau programată pe acest lot dezvoltarea a circa 800 de apartamente, însă criza le-a blocat complet planurile.

 

„Mai purtăm discuţii să vindem încă un teren anul acesta, dar mai degrabă vindem o bucată din terenul de la Vivenda, decât în Orhideelor, pentru că nu vrem să pierdem total acea poziţie“, a menţionat Mauricio Gomez.

 

Hercesa mai are încă 14 hectare de teren în Prelungirea Ghencea, în joint-venture cu fondul elen de investiţii Bluehouse, şi circa 20.000 mp nefolosiţi din fosta fabrică de pâine Titan, unde a fost construit proiectul Vivenda.

 

Hercesa mai are de vândut în Vivenda Titan doar 5 duplexuri, dintr-un total de 400 de apartamente, motiv pentru care a decis demararea unei noi etape de dezvoltare. Pentru noua fază, compania a schimbat conceptul proiectului, punând accent pe mai mult spaţii verzi şi pe suprafeţe comune mai mici la apartamente.

 

Dezvoltatorul planifică începerea construcţiei a încă două blocuri cu câte 66 de apartamente fiecare, la o distanţă de şase luni, cu începere din luna iulie. În prezent, Hercesa negociază cu mai multe bănci obţinerea unui împrumut bancar care să acopere circa 75% din costul de dezvoltare estimat la circa 8 mil. euro, neincluzând infrastructura, care a fost realizată odată cu dezvoltarea primelor etape şi care a costat circa 6 mil. euro. Mauricio Gomez preconizează că va semna contractul de finanţare până în luna iunie.

 

Preţurile avansate de investitor pentru noile apartamente încep de la 55.000 de euro, pentru un apartament cu două camere, 83.000 de euro pentru 3 camere şi 140.000 de euro pentru 4 camere. Preţurile includ parcare şi boxă.

 

Dacă ritmul vânzărilor îşi va continua evoluţia pozitivă din ultima perioadă, şeful Hercesa România estimează că cele 800 de apartamente programate pentru Vivenda vor fi definitivate în următorii 2-3 ani. Până acum, grupul spaniol a investit în România circa 150 mil. euro, în terenuri şi dezvoltare. (sursa: capital.ro)