În Timișoara, principalele domenii economice sunt producția de componente auto și industria IT. Aceasta este „mantra” vehiculată în presă și nu numai atunci când vine vorba despre orașul de pe Bega. Și, deși este adevărată, nu acestea sunt domeniile din care provin companiile din top 3 cele mai puternice firme din județul Timiș. Pe primul loc al acestui clasament, întocmit de Forbes România pe baza datelor oferite de listafirme.ro (metodologia este aceeași ca în cazul topului Forbes 500 cele mai puternice companii din România: au fost luate în calcul patru criterii – cifra de afaceri, profitul, numărul de angajați și capitalurile proprii din anul 2014), se află Enel Distribuție Banat S.A, al cărui acționar majoritar este Enel Investment Holding BV (Olanda). Ceilalți acționari sunt Electrica S.A. și Fondul Proprietatea. A doua cea mai puternică firmă din județul Timiș este deținută de Municipiul Timișoara – Colterm S.A., cu activități în furnizarea de abur și aer condiționat (încălzirea locuințelor) –, în timp ce pe poziția a treia se situează o altă companie controlată de autorități: Aquatim S.A. (captarea, tratarea și distribuția apei).

 

Așadar, în Timișoara, cel mai bun oraș pentru afaceri pentru a doua oară consecutiv și a treia dată de când Forbes România realizează clasamentul celor mai bune 40 de orașe pentru afaceri, cele mai puternice trei companii sunt de utilități: curent, termoficare și apă. Dintre acestea, două au ca acționari autorități publice, la fel alte două din top 10: Regia Autonomă de Transport Timișoara și Retim Ecologic Service S.A (colectarea deșeurilor, Municipiul Timișoara este asociat cu RER Timișoara SRL, filială a unei companii germane, RRR Remmert Recycling Romania GMBH, administrată de Alfred Remmer).

 

Tot o entitate comercială germană este în spatele unei alte companii din top 10 cele mai puternice firme din Timișoara: Vileroy&Boch AG controlează Mondial S.A., producător de obiecte sanitare din ceramică. De asemenea, un german (Joseph Goschy) controlează compania Unita Turism Holding S.A.

 

Oamenii de afaceri români au și ei firme în clasamentul celor mai mari companii din Timișoara: Dunca Expediții, companie de transport, este controlată de patru români – cea mai mare participație o are Ioan Dunca – , iar Prompt S.A. (fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat) este deținută de Mihai și Ion Călin Olariu, alături de SIF Crișana.

 

De notat este că printre cele zece companii puternice din Timiș nu se află decât un singur producător de componente auto și nicio companie de IT. Industria componentelor auto este reprezentată în top 10 de Elba S.A., printre ai cărei clienți importanți se află Dacia/Renault. La începutul anului trecut, Elba Automotive a fost nominalizată să echipeze modelul Renault Espace cu faruri cu tehnologia LED.

 

Și pentru că a venit vorba despre IT, trebuie spus că domeniul a cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, care a adus însă cu sine o provocare din perspectiva resurselor umane. „Piața forței de muncă din Timișoara a fost și rămâne ofertantă în majoritatea domeniilor de activitate, cu deosebire cel al industriei prelucrătoare (producție). Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, realizat trimestrial, arată că și în intervalul octombrie-decembrie 2015 angajatorii din regiunea Vest sunt optimiști privind creșterile de personal față de trimestrul anterior, însă resimt acut efectele unui deficit de talente perceput și la nivel național. Îndeosebi industria auto și cea de IT din Timișoara manifestă o cerere continuă de personal, care vizează o bună parte din specialiștii din zonă”, declara, la finalul anului trecut, pentru „Forbes România”, Iancu Polverea, manager agenție în cadrul Manpower Timișoara. e notat este că printre cele zece companii puternice din Timiș nu se află decât un singur producător de componente auto și nicio companie de IT. Industria componentelor auto este reprezentată în top 10 de Elba S.A., printre ai cărei clienți importanți se află Dacia/Renault. La începutul anului trecut, Elba Automotive a fost nominalizată să echipeze modelul Renault Espace cu faruri cu tehnologia LED.

 

Deficitul de talente cu care se confruntă acești angajatori este mai accentuat pentru posturile tehnice, înalt specializate, unde migrația unui candidat de la un angajator la altul este mai puțin frecventă. Pe de o parte, în cazul unor specialiști care au depășit un anumit prag de vârstă, o astfel de decizie este luată mai greu, după ce sunt cântărite foarte bine perspectivele de creștere profesională, avantajele de ordin material și, nu în ultimul rând, confortul pierdut în urma unei schimbări de această natură. Pe de altă parte, angajatorii din aceste industrii sunt selectivi și exacți în cerințe, iar nevoile înregistrate sunt tot mai complexe, diverse și presante. De aceea, disponibilitatea angajatorilor de a lua în considerare debutanți cu potențial, care doresc să dobândească experiență, dar care au nevoie de timp de învățare și adaptare, este limitată.

 

Un alt domeniu care a înregistrat o creștere anul trecut în Timișoara, cel puțin la nivelul anunțurilor făcute de companii, este cel al construcțiilor și imobiliarelor, o arie de activitate care s-a remarcat, până anul trecut, în special prin segmentele rezidențial și office. Cel mai cunoscut ansamblu de clădiri de birouri din orașul de pe Bega, City Business Centre (CBC), dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Șandor și vândut ulterior către New Europe Property Investments (NEPI), a fost deschizătorul de drumuri în privința segmentului de clădiri de birouri moderne.

 

După acest pionierat, o nouă clădire de birouri va fi edificată la câteva sute de metri de CBC. Construcția de șapte etaje și 10.000 de metri pătrați închiriabili face parte din proiectul Timișoara Centrum, un ansamblu mixt comercial-office dezvoltat de către Alpha Group Investment, un instrument de investiţii al Alpha Bank, pe un teren aflat în proprietatea băncii pe care, înainte de 1990, a funcționat Intreprinderea de Reparații Auto (IRA). Proiectul, care presupune o investiție totală de 90 de milioane de euro, va fi dezvoltat în parteneriat cu Ali Ergun Ergen, care conduce întregul proces. Ali Ergun Ergen este unul dintre pionierii centrelor comerciale moderne din România, cel care a lansat București Mall acum 16 ani, pe când se afla la conducerea din România a Anchor Group.

 

„Ne bucurăm că în Timișoara, considerat cel mai dinamic oraș pentru afaceri din România, potrivit publicației «Forbes România», vin investiții de asemenea anvergură și că, pe un teren aflat până de curând în paragină, va fi dezvoltat un astfel de centru”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei, la conferința de presă în care investitorii au anunțat creșterea suprafeței totale închiriabile a centrului comercial cu 40%, în urma cererii crescute din partea retailer-ilor, potrivit reprezentanților dezvoltatorului.

 

Timișoara Centrum nu este singurul proiect anunțat în oraș: omul de afaceri Iulian Dascălu, supranumit „Regele Mallurilor”, a anunțat recent Openville, un proiect mixt dezvoltat în jurul centrului comercial Iulius Mall, situat foarte aproape de terenul pe care urmează a fi construit Timișoara Centrum; Plaza Centers are în plan dezvolarea unui centru comercial în nord-estul Timișoarei, pe un lot de teren de 40.000 de metri pătrați situat între străzile Simion Bărnuțiu, Mătăsarilor și Calea Dorobanților, iar NEPI are de asemenea în dezvoltare un centru comercial pe Calea Șagului. (sursa: forbes.ro)