Tot in prognoza de toamna, FMI a lasat nemodificata estimarea pentru 2015, cand Romania ar urma sa inregistreze un avans al Produsului Intern Brut de 2,5%.

 

FMI se teme ca zona euro, afectata in continuare de o inflatie redusa si un somaj ridicat, nu va reusi sa-si accelereze ritmul de crestere economica si conteaza pe Banca Centrala Europeana pentru sustinerea activitatii economice, mergand eventual pana la rascumpararea de datorii, scrie AFP.

 

In noile previziuni economice publicate marti, Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile de crestere pentru uniunea monetara in acest a si anul viitor. FMI se asteapta la o crestere de 0,8% in acest an, fata de estimarea de 1,1% in iulie, si la 1,3% in 2015, fata de 1,5%.

 

Pentru Olivier Blanchard, economist sef al FMI, exista "un risc ca reluarea sa cunoasca o oprire in zona euro, ca cererea sa slabeasca si mai mult si ca slaba inflatia sa se tranforme in deflatie", chiar daca acesta nu este scenariul privilegiat de institutie. "Daca acest lucru se va intampla, ar fi evident principala problema cu care se va confrunta economia mondiala.

 

Inflatia nu ar trebui sa depaseasca 0,5% in zona euro in acest an si 0,9% anul viitor, departe de obiectivul de 2% fixat de BCE. Inflatia ar urma sa ramana inerioara acestui obiectiv "cel putin pana in 2019".

 

In aceste conditii, "in ciuda actiunilor energic deja intreprinse in iunie si septembrie, daca perspectivele in materie de inflatie nu revin in crestere, BCE va trebui sa fie pregatita sa faca mai multe, inclusiv prin achizitia de obligatiuni", subliniaza FMI. (sursa: hotnews.ro)