Aceasta a spus că firmele din sectoarele servicii, comerţ, construcţii, HORECA (hoteluri, restaurante, catering), şi transporturi tind să intre în insolvenţă, o situaţie care a rămas în mare parte neschimbată în ultimii ani.

 

“Cele mai multe proceduri sunt simplificate şi intră direct în faliment”, a afirmat Burdescu. Ea a adăugat că până cu o lună în urmă au fost 47.000 de proceduri care au avut loc sub vechea lege a insolvenţei.

Între timp, în România a fost adoptată o nouă lege, menită să accelereze procedura şi să le ofere mai multă protecţie creditorilor.

 

Florin Moţiu, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a spus că la 48% din cazurile din perioada 2006 şi 2013 procedura de insolvenţă a durat un an, în timp ce la peste 30% din cazuri procedura a durat mai mult de 2 ani.

 

Potrivit Mihaelei Prună, decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Româno-Americană, în jur de 100.000 de locuri de muncă s-au pierdut din cauza firmelor care au intrat sub administraţie judiciară, în timp ce datoriile lor au reprezentat 16 miliarde de lei (în jur de 3,6 miliarde de euro).

 

O nouă lege a insolvenţei pentru persoanele fizice care întâmpină dificultăţi în achitarea datoriilor ar putea fi adoptată anul viitor, a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe Gheorghe Piperea, partener la Rominsolv, firmă specializată în insolvenţe.

 

Piperea, care a propus şi în 2010 o lege similară, a spus că sunt peste 850.000 de persoane fizice în România care nu pot să respecte programul de achitare a datoriilor la bănci, menţionând date de la Biroul de Credit.

 

“Un proiect slab este mai bun decât nici un proiect”, a spus Piperea. De aceea, în opinia acestuia, probabil în 2015 vom discuta despre insolvenţa la persoanele fizice, fiindcă în mod sigur va fi aprobată în 2015, probabil în prima parte a anului. (Sursa: buildpress24.ro)