'Creșterea a survenit în ciuda numărului mai redus de tranzacții înregistrate comparativ cu anul precedent. Față de nivelul de 36% din 2014, ponderea numărului de tranzacții care au fost făcute publice este 39% din cele 123 de tranzacții care au avut loc în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor sub 100 milioane de dolari menținându-se constantă la 21 de milioane de dolari', se menționează în documentul citat.

 

După numărul de tranzacții, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul și sectorul energetic și minier, acestea înregistrând și cele mai multe tranzacții (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacții) și sectoarele de servicii și sănătate (câte 11 tranzacții în fiecare).

 

'Majoritatea tranzacțiilor din 2015 au fost făcute de investitori străini, peste 60% din totalul tranzacțiilor fiind efectuate de investitori care și-au marcat în acest fel intrarea pe piață sau companii multinaționale care și-au consolidat poziția în România. La nivel regional, Slovacia este singura țară din Europa Centrală și de Est care a reușit să atragă o pondere mai mare de companii străine', se mai arată în Barometru EY.

 

Comparativ cu 2014, când predominanți au fost investitorii din Germania și Austria, cei mai importanți investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Aceștia au fost responsabili pentru 10% din investițiile străine, fiind urmați de cei din Irlanda și Marea Britanie, cu câte 8%. La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacții au fost realizate de investitori români care au achiziționat ținte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria și Ungaria.

 

Pe de altă parte, în 2015, majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia crescând cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel în toată regiunea, unde per total 78% din tranzacții au fost făcute de acest tip de investitori.

 

'Creșterea valorică a pieței a fost susținută, printre altele și de tranzacțiile din domeniul financiar efectuate de jucători din domeniul bancar. Aici s-a înregistrat și cea mai mare tranzacție a anului, prin grupul italian UniCredit care a cumpărat pachetul de 45% din acțiuni deținut de Ion Țiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 de milioane de dolari. Printre alte tranzacții importante a căror valoare nu a fost făcută publică amintim achiziția operatorului privat de sănătate, Regina Maria, de către fondul britanic Mid-Europa Partners (estimată la o valoare de 148 de milioane de dolari) sau achiziția Lafarge și Holcim România de către producătorul irlandez CRH, într-o mega tranzacție transfrontalieră estimată la 7,1 miliarde de dolari (din care aproximativ 439 milioane de dolari pentru activele din România)', se menționează în document.

 

Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacțiilor în 2015, atât în România, cât și în Europa Centrală și de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, de la care specialiștii EY așteptată să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producție, energie sau servicii.

 

Liderul departamentului Asistență în tranzacții, EY România, Florin Vasilică, susține că anul 2015 a continuat efervescența anului precedent a fost determinată de stabilitatea macroeconomică din țara noastră, care a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri și a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare.

 

Specialiștii EY se așteaptă ca tranzacțiile transfrontaliere să crească și în 2016, având în vedere previziunile macroeconomice, precum și evoluția de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiții. (sursa: AGERPRES)