"Segmentul de retail a fost dominant şi a atras un volum investiţional de 510 milioane euro, reprezentând 40% din volumul total înregistrat în 2014. Cea mai semnificativă tranzacţie a fost vânzarea centrului comercial Promenada Mall din Bucureşti, deţinut de Raiffeisen Evolution şi achiziţionat de fondul de investiţii Nepi, valorea tranzacţiei ridicându-se la 148 milioane euro. Aceasta a reprezentat o premieră pe piaţa românească de investiţii, fiind cea mai mare valoare înregistrată pentru vânzarea unui centru comercial", se arată în cercetare.

 

Potrivit DTZ Research, un nou record de 52 miliarde euro al volumului de investiţii în sectorul de retail se aşteaptă în acest an în Europa, datorită îmbunătăţirii mediului economic, creşterii fluxurilor de capital şi a cererii puternice a investitorilor pentru acest sector.

 

"Aproximativ jumătate dintre fondurile de investiţii care au ca strategie să investească într-un singur sector imobiliar se concentrează pe active de retail. Totodată, 46 de miliarde de euro au fost investite în 2014 în sectorul de retail în Europa, cele mai active pieţe fiind Marea Britanie şi Germania, în timp ce Europa de Sud a înregistrat o creştere de 135% a volumului de tranzacţii", notează realizatorii studiului.

 

Reprezentanţii DTZ precizează că investiţiile în centre comerciale în Europa au atins, în 2014, un nou record în ceea ce priveşte volumul, cota de piaţă şi numărul de tranzacţii.

 

DTZ oferă servicii de intermediere inchirieri si brokeraj, property si facility management, pieţe de capital, investiţii şi asset management, evaluări, research, project management şi consultanţă în construcţii.

 

Compania de cercetare gestionează 3,3 miliarde de metri pătraţi şi 63 miliarde dolari în volum de tranzacţii la nivel global, pentru clienţi instituţionali, din sectorul public, corporate şi privat. (sursa: AGERPRES)