"Deşi din totalul capitalurilor atrase pentru investiţii imobiliare ce vizează zona Europei, în România ajung în prezent mai puţin de 0.5%, în următorii ani estimăm o creştere graduală a interesului investitorilor pentru ţara noastră datorită randamentelor atractive ce pot fi obţinute într-un climat de risc relativ scăzut", a declarat Marius Grigorică, senior business analyst al DTZ Echinox.

El a arătat că o mare parte din capitalurile disponibile ţintesc oportunităţi de investiţii imobiliare în pieţe secundare în urma reducerii randamentelor în pieţele mature din Europa Occidentală.

"Acesta ar putea fi un context favorabil pentru România, care are mari şanse să atragă atenţia marilor investitori datorită dimensiunii pieţei, dar şi a îmbunătăţirii recente a fundamentelor macroeconomice", a adăugat Grigorică.

La nivel mondial capitalul pentru investiţii imobiliare depăşeşte 340 de miliarde de dolari, în creştere, de asemenea, cu 6% faţă de nivelul estimat în urma cu şase luni.

Regiunea Asia Pacific a înregistrat cea mai mare creştere regională de capital (11%), cu peste 90 miliarde de dolari disponibili care ar urma sa fie investiţi în această regiune. Însă continentele Americane au rămas cea mai importantă destinaţie pentru investiţii, dispunând de aproximativ 130 miliarde de dolari pentru 2014.

Raportul are la bază o analiză DTZ a datelor furnizate de aproximativ 3.000 de fonduri individuale.

Un procent ridicat (55%) din totalul capitalului mobilizat vizează investiţiile într-o singură ţară, în creştere de la 53% acum şase luni. Statele Unite îşi menţin poziţia dominantă atrăgând 44% din totalul capitalului orientat către o singură ţară. China şi Marea Britanie sunt următoarele ţări de interes, cu o cotă de 9% fiecare, păstrând trendul înregistrat cu şase luni în urmă. În regiunea Asia Pacific, Japonia atrage în continuare un nivel ridicat de capital (6%) întrucât fondurile continuă să fie tentate de trendul de revenire şi îmbunătăţire a lichidităţii de pe această piaţă.

Pe teritoriul Europei, aproape 60% din capital este orientat către oportunități secundare, mai puțin de o treime vizându-le pe cele principale. În contextul în care mulţi investitori fac eforturi să securizeze principalele oportunităţi de pe piaţă, DTZ anticipează o creştere a activităţii fondurilor ce urmăresc oportunităţi secundare prin investiţii în mai multe pieţe şi locaţii secundare în viitor.

Contrar creşterii semnificative de capital nou atras, studiul arată puţine schimbări în ceea ce priveşte principalele surse şi direcţii ale acestuia.

Administratorii de fonduri intermediari continuă să domine, totalizând 64% din capitalul disponibil, companiile listate şi investitorii instituţionali deţinând fiecare 15%. De asemenea, fondurile de investiţii se concentrează în continuare pe diversificarea portofoliilor pe diferite tipuri de proprietăţi (77% din capitalul disponibil).

 

Din diferenţa de capitaluri de 23%, concentrate pe un singur tip de proprietate, observăm o sporire a interesului pentru sectorul de retail, care reprezintă în prezent aproape 30% din procentul menţionat, urmat de sectorul rezidenţial către care sunt orientate o pătrime din fonduri. (sursa: economica.net)