Stocul modern de spatii de birouri a crescut in aceasta perioada cu 4%, ajungand la finalul celui de-al treilea trimestru sa totalizeze 2,12 milioane metri patrati, potrivit unui raport al DTZ Echinox, in care se subliniaza faptul ca 2014 este cel mai activ in privinta demararii de noi proiecte de birouri.

 

Analistii DTZ estimeaza ca pana la sfarsitul anului stocul de spatii de birouri clasa A si B va ajunge la 2,18 milioane mp. Aproximativ 72% din spatiile noi, programate a se livra in 2014, sunt deja ocupate.

 

Patru proiecte de birouri au fost demarate intre T1 si T3 2014, toate fiind localizate in zone cu rate de neocupare situate sub media inregistrata la nivelul Bucurestiului: Bucharest One in zona de Centru Nord, The Landmark in zona centrala de business a Bucurestiului, Hermes Business Campus – cladirea C in zona Pipera Sud si AFI Business Park – fazele IV si V in zona de Vest.  

 

In Bucuresti proiectele de birouri aflate momentan in constructie, avand termene de livrare in urmatorii doi ani, totalizeaza 166.000 de mp. Aproximativ 69% din suprafata aflata in constructie urmeaza a fi finalizata in 2015. Printre cladirile ce vor fi predate anul viitor se numara AFI Business Park IV si V, Green Court – faza II si Bucharest One.

 

Majoritatea proiectelor ce urmeaza a fi livrate anul viitor sunt dezvoltate in zona de Centru Nord si Vest, zone care in ultimii ani au atras interesul unora dintre cei mai mari chiriasi din piata de birouri. Mai mult de 500.000 mp de spatii de birouri sunt momentan in diverse stadii de planificare. Cu toate acestea, pentru a obtine finantare, majoritatea proiectelor depind de un contract solid de preinchiriere.  

 

In ceea ce priveste activitatea de inchiriere, in perioada analizata au fost tranzactionati 195.000 de mp. Cererea reprezinta 156.000 de mp si este cu 25% mai ridicata fata de aceeasi perioada a anului trecut. Relocarile in interiorul stocului modern insumeaza 73.000 de mp, dintre care 55% sunt tranzactii de preinchiriere. 

 

Cererea noua, reprezentata de extinderi, relocari din vile si spatii de birouri de clasa C in spatii de birouri moderne, si operatiunile noi, deschise fie de chiriasi existenti, fie de companiile nou intrate in piata reprezinta 83.000 de mp din totalul cererii inregistrate, 16% fiind tranzactii de preinchiriere. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, cererea noua este cu aproximativ 40% mai ridicata.  

 

"Spre deosebire de anii anteriori cand, pentru a reduce costurile, chiriasii luau in considerare diminuarea spatiului ocupat, anul acesta majoritatea au optat pentru mentinerea sau extinderea metrilor patrati inchiriati. De asemenea, o serie de companii localizate in centre care ofera servicii specializate de inchiriere au decis sa isi reloce activitatile, optand de cele mai multe ori pentru o suprafata semnificativ mai mare. In baza cererilor pe care le primim din partea chiriasilor, estimam ca aceasta tendinta va continua si in trimestrele urmatoare", spune Madalina Cojocaru, head of Office Department, DTZ Echinox.    

 

Renegocierile si reinnoirile de contracte insumeaza 39.000 de mp. Acest tip de activitate a urmat un trend descendent, fiind cu 43% mai scazuta fata de perioada similara a anului trecut. Cu toate acestea, optiunea de a renegocia actualii termeni contractuali este pentru unii dintre cei mai mari ocupanti de spatii de birouri o varianta viabila. 

 

In perioada analizata, cele mai mari tranzactii din punct de vedere al suprafetei au fost cele de preinchiriere. Tinand cont de faptul ca recent a fost anuntata semnarea de catre Globalworth a unui contract de preinchirere de 25.000 de mp pentru proiectul pe care il va dezvolta in Pipera Sud, 2014 se anunta a fi primul an dupa 2008 care inregistreaza in fiecare trimestru o tranzactie consistenta de preinchiriere.   

 

Datorita cresterii semnificative a cererii de spatii de birouri, la sfarsitul T3 2014, rata generala de neocupare a spatiilor de birouri de clasa A si B din Bucuresti a ajuns la 14,5%, inregistrandu-se o scadere de 2,2 puncte procentuale fata de valoarea inregistrata la inceputul anului. Aditional, pe parcursul T3, s-au inregistrat scaderi ale ratelor de neocupare in toate zonele din Bucuresti.  

 

Cele mai mici rate de neocupare se inregistreaza in Pipera Sud – 7%, in zona centrala de business a Bucurestiului – 8% si in zona de Vest – 8%. Zona Barbu Vacarescu – Floreasca inregistreaza la finalul trimestrului trei o rata de neocupare de 13,5%. (sursa: dailybusiness.ro)