Domeniul medical și farmaceutic a urcat la o cotă de piață de 10%, în primele nouă luni din 2020, ca pondere a suprafeței de birouri închiriate în București, față de 3% cât avea anul trecut.
„Dentotal este o companie în expansiune iar relocarea birourilor Dentotal într-o clădire premium, de clasă A, dată în folosință de curând este cea de-a doua tranzacție, pentru care am oferit consultanță în 2020”, afirma Ionut Gidei, Senior Associat Corporate Services la ESOP Consulting | CORFAC International.“

La începutul anului, echipa ESOP a asistat Dentotal la închirierea unui spațiu industrial cu o suprafață de trei ori mai mare decât cea dinainte, în Eli Park 1 din Chitila. Pentru a se adapta condițiilor actuale din piața imobiliară, și compania noastră și-a diversificat gama de servicii, oferind consultanță și soluții atât pentru segmentul de birouri, cât și pentru segmentul industrial, al închirierii și vânzării de spații industriale, lucru care s-a dovedit benefic atât pentru noi, cât și pentru partenerii noștri de business”,c ompleteaza Ionuț Gidei. 

Clădirea de birouri Equilibrium I, în care se va muta Dentotal, are o suprafață închiriabilă de 20.600 mp spații de birouri de clasă A și reprezintă prima fază a proiectuluiEquilibrium, amplasat în hub-ul de birouri Barbu-Văcărescu. Equilibrium I este certificată la standarde verziLEED Core&Shell, la nivel Platinum, având spații sustenabile, cu un consum redus de energie, 16 stații de încărcat mașinile electrice și facilități de mobilitate urbană. Angajații care preferă mersul la birou cu bicicleta sau trotineta au la dispozițieo parcare de biciclete cu vestiare, dulăpioare pentru păstrat obiectele personale și cabine de duș, dar și 20 biciclete de închiriat, incluse într-un sistem care are integrate 210 biciclete în tot orașul, în diverse hub-uri. În exteriorul clădirii, sunt amenajate spații de relaxareîn aer liber, cu acoperire wireless și mobilier urban dotat cu prize electrice.
Dintre măsurile de limitare a răspândirii COVID 19 luate de Skanska la clădirea Equilibrium I pentru a încuraja lucrul de la birou menționăm: implementarea unui sistem de camere cu termoviziune pentru controlul temperaturii corporale, astfel că accesul persoanelor care au temperatura mai mare sau egală cu 37,3 grade este restricționat; eliminarea contactului uman la recepție și posibilitatea înregistrării vizitatorilor printr-o tabletă; montarea de dispensere cu dezinfectanți în mai multe zone și amplasareaunui covor dezinfectant la intrarea principală; aplicarea de folii nanoseptice pe panourile de comandă de la lifturi, mânerele ușilor de acces din toate spațiile comune (băi, parcări etc); semnalistică specială pentru respectarea măsurilor de distanțare, precum limitarea accesului în lifturi la maximum 4 persoane;zone special amenajate în exterior, pentru preluarea coletelor de la curieri, dar și spații de depozitare de tip Easybox.
Datorită acestor măsuri, clădirea este în curs de certificare cu WELL Health-Safety Rating, cel mai nou sistem de evaluare a clădirilor, introdus de International WELL Building Institute (IWBI). Acest nou sistem de evaluare poate ajuta companiile să-și adapteze spațiile de birouri la realitatea post-covid19. 
Zona de relaxare are un rol cu atât mai important în păstrarea distanței recomandate de autorități. Spațiile verzi generoase, cu mobilierul urban integrat, îmbină mai multe roluri, atât unul de relxare, cât și unul practic, estetic.
“Ne bucurăm să avem un nou membru în comunitatea noastră din Equilibrium, acolo unde am implementat unele dintre cele mai înalte standarde din domeniul spațiilor de birouri. Astfel, pe lângă certificarea LEED Platinum pe care a primit-o, Equilibrium se numără printre primele proiecte din România în curs de certificare cu WELL Health-Safety Rating, cel mai nou sistem de evaluare a clădirilor introdus în contextul COVID-19. În timp ce măsurile de siguranțăsunt prioritare, prin facilitățile integreatein proiectul Equilibrium, punemaccent si pe starea de bine a angajaților, clienților și partenerilor. Suntem convinși că Dentotal va găsi aici spațiul de lucru care să răspundă tuturor nevoilor sale actuale”, a declarat Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Director al Operațiuniunilor din România pentru divizia de dezvoltare comercială a Skanska în CEE.


Domeniul medical și farmaceutic a urcat trei locuri ca importanță în ponderea spațiilor închiriate

În 2019, domeniul medical și farmaceutic se afla pe locul șapte în topul domeniilor din care provin cei mai mari chiriași de birouri, dar în acest an a urcat pe locul patru, ca urmare a crizei sanitare și a cererii mai mari de servicii și produse specifice. În total, anul trecut companiile medicale și farma cumulau spații de birouri închiriate, pre-închiriate sau în curs de extindere de 3% din totalul pieței, în timp ce la nivelul primelor 9 luni din 2020 această pondere a urcat la 10% din totalul tranzacțiilor.    

„Pe primul loc ca pondere rămâne în continuare domeniul IT&C, BPO și SSC, darla o treime din piață (32%), în scădere față de anul precedent, când avea jumătate din piața închirierii spațiilor de birouri din București.
În top au mai urcat ca pondere serviciile profesionale (avocatură, audit si contabilitate, consultanțăîn management, instruire de personal, recrutare etc) și au păstrat aceeași cotă serviciile financiare” a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International. (sursa: Esop)