Domeniul energetic au avut in acest prim trimestru al anului o pondere importanta, de 13%, mai multe companii finalizand in aceasta perioada procesul de relocare. Dintre acestea, amintim firma Elnet Instal, care a fost asistata de compania ESOP in T1 2023, dupa o analiza atenta a pietei, a optat pentru subinchirierea unui spatiu cu suprafata de 1.100 mp in proiectul The Light Bucuresti.

Principalele domenii constant reprezentate in ultimii 5 ani au fost IT&C, Financiar, Servicii profesionale, Medical&Farma si Constructii&Real Estate (incluzand aici si operatorii de co-working).

“Inainte de 2020, ponderea suprafetelor inchiriate de catre firmele din domeniul IT&C, BPO si SSC se situa an de an in jurul valorii de 50%. Dupa debutul pandemiei de Covid-19, pe masura ce s-au dezvoltat diverse modele de munca hibrida sau remote, ponderea inchirierilor de spatii de birouri noi (relocari, pre-inchirieri si extinderi) de catre firmele de IT a scazut. In ultimii doi ani, 2021 si 2022, ponderea a ajuns la 23% iar nivelul tranzactionarii din primul trimestru al acestui an prefigureaza un nivel similar pentru anul 2023”, declara Alexandru Petrescu managing partner la ESOP Consulting | CORFAC International.

Scaderea procentuala a domeniului IT s-a facut simtita in 2021 deoarece cererea venita din partea companiilor din domeniul medical a avut un nivel mult mai ridicat decat in anii precedenti. De atunci solicitarile de spatii de birouri venite din partea firmelor din acest domeniu au pastrat o cadenta constanta, in primul trimestru din 2023 constituind 14% din cererea de spatii noi.

Cea mai cautata zona pentru cei care s-au relocat sau si-au extins spatiile in trimestrul intai din 2023 a fost zona Centru-Nord, cu 71% dintre preferintele companiilor pentru inchirieri de spatii noi, urmata la mare distanta de zona de Centru-Vest cu 13%.

Zona de centru-nord va fi pe primul loc in acest an si in privinta livrarilor de cladiri de birouri de clasa A cu 54.000 mp urmata de centru-sud cu 35.000 mp si de centru-vest cu 34.000 mp.

Pana la finalul anului 2023 este programata finalizarea de cladiri de birouri cu o suprafata totala similara cu cea de anul trecut, cu un total de 153.000 mp de spatii de birouri.