Proiectul de outsourcing al puternicei bănci germane reprezintă un adevărat eveniment şi marchează transformarea României într-un hub de back office, servicii de call-center şi procesare de carduri pentru mari grupuri bancare europene.

Anul acesta Deutsche Bank s-a hotărât să facă un pas mare venind pe piaţa de birouri a Bucureştiului cu două cereri: una pentru un sediu central nou, cu o suprafaţă de aproximativ 500 de metri pătraţi, şi o alta pentru un spaţiu de 5.000 - 6.000 de metri pătraţi, cu posibilitate de extindere într-un al doilea pas la 10.000 de metri pătraţi.

În prima fază proiectul ar presupune un efectiv de până la 600 de oameni, germanii contacând în acest sens firme de recrutare. Mai întâi la nivelul noului centru ar urma să fie dezvoltate capabilităţi informatice, pentru ca apoi să fie transferată asigurarea unor facilităţi mai complexe de back office pentru grupul german.

Potrivit informaţiilor din piaţa imobiliară, printre proiectele analizate de reprezentanţii Deutsche Bank se numără turnurile City Gate din Piaţa Presei şi parcul de afaceri West Gate din Militari, dar mai multe surse afirmă că germanii s-au oprit în cele din urmă asupra proiectului UpGround din Pipera, dezvoltat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas şi vândut în 2008-2009 către RREEF, o divizie de administrare a activelor imobiliare controlată chiar de Deutsche Bank.

UpGround cuprinde două clădiri de birouri – BOB şi BOC Tower, iar Deutsche Bank ar urma să preia un spaţiu în BOB, de unde recent au plecat austriecii de la Raiffeisen pentru a ocupa sediul nou din Sky Tower şi clădirea Floreasca Office.

„Doisprezece chiriaşi ocupă spaţii în clădirea BOB şi un altul (o instituţie financiară internaţională) a agreat să închirieze aproximativ 10.000 de metri pătraţi de birouri în două tranşe (în iunie 2013 şi iunie 2014)“, se arată în prospectul de listare pe bursa AIM de la Londra a companiei Globalworth, fondată de Papalekas, care a rămas acţionar minoritar în acest proiect.

Potrivit informaţiilor ZF, instituţia financiară menţionată ar fi chiar Deutsche Bank, dar Papalekas şi reprezentanţii locali ai băncii germane nu au comentat informaţiile până la închiderea ediţiei.

„Aceasta este cea mai discretă cercetare a pieţei la care am asistat“, spune managerul uneia dintre companiile imobiliare cu un important portofoliu de birouri în administrare. „Au venit în piaţă cu o cerere de 5.000 - 6.000 de metri pătraţi şi au analizat foarte multe variante“, a mai declarat managerul.

Deutsche Bank căuta ca spaţiul pentru acest centru de servicii să fie situat într-o clădire de mari dimensiuni sau într-un parc de afaceri cu mai multe clădiri, pentru a se putea extinde ulterior. Chiriile în BOB Tower sunt de circa 12-14 euro/mp lunar, iar costurile cu birourile din Bucureşti sunt în prezent printre cele mai mici comparativ cu restul capitalelor europene.

Proiectul UpGround din Pipera este format din două blocuri cu 600 de locuinţe şi două clădiri de birouri, BOB şi BOC Tower, cu o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 80.000 de metri pătraţi, care au printre chiriaşi companii precum Banca Românească, Intel, HP, Nestlé, ENI sau Medicover.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma BOB Development, în portofoliul căreia se află clădirea BOB Tower, este deţinută de firmele Oystermouth Holding Limited (78%) şi Dunvant Holding (22%), ambele înregistrate în Cipru. În raportul anual al Deutsche Bank pe 2012 scrie că Oyster­mouth Holding este o subsidiară a grupului german. Datele de la Ministerul Finanţelor arată că firma a realizat o cifră de afaceri de 5 mil. euro în 2012. (sursa: zf.ro)