Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, sectorul constructiilor, cel al textilelor si HORECA au ramas in top 3 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolventelor raportat la 1.000 de firme active. Bucurestiul ramane singura regiune in care insolventele au crescut in perioada analizata (+24%), restul regiunilor inregistrand scaderi pentru acest indicator.

 

Chiar daca sectoarele "Productia si furnizarea de energie electrica si termica, apa si gaze" (prima pozitie) si "Asanarea si indepartarea gunoaielor; salubritate si activitati similare" (pozitia a 6-a) se regasesc in top, pozitia acestora este datorata unui efect de baza pozitiv, pe fondul inregistrarii unui numar foarte redus de companii active.

 

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa din primele noua luni ale anului 2014 a suferit modificari importante fata de situatia existenta in aceeasi perioada a anului anterior, dar pastreaza tendinta observata in primul semestru.

 

Probabil mesajul promovat furnizorilor in perioada 2009 - 2013 de catre firmele intrate in insolventa in primele noua luni ale anului 2014 a fost acela ca nu isi pot achita facturile la termen, deoarece isi incaseaza propriile creante mai greu. Acest lucru este adevarat, dar nu reprezinta decat unul dintre motivele indisciplinei de plata. Folosirea resurselor financiare de la furnizori (prin plata mai tardiva a facturilor) pentru investitii pe termen lung, care s-au dovedit ulterior ca fiind neprofitabile, a reprezentat in aceeasi masura o cauza a indisciplinei de plata a firmelor respective.

 

"Scaderea din primele noua luni ale anului curent este inregistrata, in general, pe fondul unui volum imens de insolvente deschise in ultimii cinci ani, si, in special din cauza ritmului mai accelerat de insolvente nou deschise in trimestrul al IV-lea al anului 2013. Astfel, aceasta dinamica este explicata mai degraba pe fondul unui efect de baza si al comparatiei cu un volum record al insolventelor nou deschise in aceeasi perioada a anului anterior. Valoarea instrumentelor refuzate la plata in primele noua luni ale anului curent inregistreaza, de asemenea, o contractie cu 22%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, dinamica datorata in mod special de scaderea volumului instrumentelor folosite pe fondul diminuarii increderii intre partenerii de afaceri.

 

Efectul de regenerare al sistemului economic privat ramane greoi, in conditiile in care Romania inca sufera semnificativ la capitolul antreprenoriat si inregistrarea de companii noi, profitabile. Astfel, chiar daca numarul de companii care si-au intrerupt activitatea in primele noua luni ale anului curent este in scadere cu 17%, comparativ cu perioada similara a anului anterior, numarul companiilor nou inregistrate in aceeasi perioada analizata prezinta o contractie si mai mare, respectiv de 22%.", a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania. (Sursa: hotnews.ro)