Coface a analizat 40.000 de companii care generează 80% din cifra de afaceri a tuturor firmelor din România.

 

”Ponderea firmelor care reușesc să iasă din insolvență este de 10 ori mai mare în celelalte țări europene. Acolo vedem o intenție mai constructivă de a se reorganiza”, a declarat Iancu Guda, Services Director - Business Information & Debt Collection, Coface Romania.

 

El spune că, în lipsa une intenții de reorganizare, multe firme optează pentru dizolvare, un proces mult mai facil decât o insolvență.

 

Astfel, deși numărul insolvențelor nou deschise a scăzut în primele nouă luni cu 53%, la 7.389 proceduri, această contracție a fost compensată de avansul înregistrat pentru alte forme de întrerupere, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul companiilor radiate, respectiv 38%.

 

Guda a arătat că principalele cauze pentru intrarea în insolvență a companiilor din România sunt investițiile greșite și gradul mare de îndatorare.

 

”Am observat practici și decizii greșite cu privire la modul în care și-au finanțat investițiile, rezultatul acestora din perspectiva veniturilor generate și randamentului care a fost sub nivelul capitalurilor atrase pentru a cofinanța aceste investiții și nu în ultimul rând am văzut companii care aveau venituri sau profituri în creștere, dar acestea nu se regăseau în lichiditate”, a spus Guda.

 

El spune că șase din zece companii cu risc de insolvență își finanțează investițiile pe termen lung cu banii furnizorilor, situațue care pune presiune pe lichiditate. În schimb, o companie cu risc scăzut își finanțează investițiile din profituri rămase, cele mai multe dintre acestea fiind IMM-uri.

 

Indiferent de nivelul investițiilor realizate, companiile insolvente au înregistrat un randament al activelor mai mic decât costul dobânzilor aferente creditelor contractate pentru finanțarea activelor respective.

 

Scăderea semnificativă (cu 53%) a numărului de insolvențe în primele nouă luni este relevantă doar din punct de vedere statistic, întrucât au crescut ușor insolvențele în rândul companiilor mari, astfel că numărul  locurilor de muncă pierdute, precum și impactul financiar negativ sunt în urcare, menționează Coface România.

 

Romania înregistrează în continuare o incidență de peste 4 ori mai mare față de media înregistrată pe plan regional, cu 45 de insolvențe la 1.000 de firme active, fiind pe prima poziție din acest punct de vedere. (sursa: profit.ro)