AHK România a organizat în perioada 5-12 aprilie 2022 cea de-a zecea ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”, în format hibrid. Evenimentul principal s-a desfășurat marți, 12 aprilie, la Crowne Plaza Bucharest. „Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan național ca fiind un eveniment de referință dedicat dezvoltării urbane și regionale. Anul acesta a fost o ediție aniversară, evenimentul ajungând la a 10 ediție. Au participat în jur de 320 de invitați, atât din mediul public cât și cel privat.

Evenimentul principal a fost deschis de directorul general, Sebastian Metz, și de președintele AHK România, Andreas Lier. Tot în deschidere a vorbit Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, precum și E.S. Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București.
Conferința s-a bucurat de prezența invitaților speciali din Germania și România. Administrația publică, societatea civilă și mediul privat au dialogat în cadrul a două paneluri dedicate retrospectivei despre ce s-a întâmplat în orașele și regiunile României în acești ultimi 10 ani, ce am învățat împreună, unde ne situăm acum și care este viziunea pentru viitor.


Primul panel a fost o retrospectivă a celor 10 ani și a fost moderat de arh. Șerban Țigănaș, Decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca. La discuție au participat: arh. Eugen Pănescu, arhitect și urbanist, partener fondator al biroului Planwerk din Cluj; dr.
Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială; Raluca Munteanu, Director Dezvoltare, Iulius; Tatian Diaconu, CEO Nhood Romania și Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița Tema celui de al doilea panel, moderat de ing.arh. Dorothee Hasnaș, a fost „Retrospectiva de 10 ani:
Cine suntem și ce urmează?” La această dezbatere au participat Alina Silaghi, Director ADLO, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea; Allen Coliban, Primarul Municipiului Brașov; prof. dr. Rolf Heyer, Bochum Perspektive 2022 și MARK 5107; arh. Mihai Danciu, Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului.


Fiind un moment aniversar, participanții au rememorat momente importante ale edițiilor anterioare ale „Cities of Tomorrow”, precizând importanța acestui eveniment pentru fiecare dintre ei. Pentru organizator, AHK Romania, cei prezenți au avut sugestii și propuneri valoroase, astfel încât evenimentul să devină unul și mai important prin temele abordate și să contribuie în continuare la dezvoltarea sănătoasă a regiunilor și orașelor României.

„Prezența numeroasă de ieri precum și interacțiunea dintre participanți ne-a bucurat și ne-a onorat nespus. Faptul că reprezentanți ai mediului de business, ai autorităților locale, ai societății civile au dorit să ne fie alături cu ocazia acestei aniversări dovedește clar încrederea pe care oamenii o au în noi și în proiectele noastre. Sugestiile primite de la participanți pentru ediții viitoare mai bune ne-au oferit noi idei și ne obligă să continuăm în acest ritm, pentru a contribui și noi la dezvoltarea sustenabilă a regiunilor și orașelor României. Mulțumim tuturor pentru participare, implicare și încredere. Felicitări câștigătorilor
acestei ediții“, a declarat la finalul evenimentului Sebastian Metz, Director General al AHK România. 

Am continuat și anul acesta conceptul de online round tables, care permite participanților o implicare mai mare, dându-le ocazia să discute concret și aplicat subiecte/proiecte diferite, alese în funcție de actualitatea și necesitatea tematicii și să găsească idei și soluții concrete, pe care să le poată implementa în proiectele proprii. Concluziile și insight-urile valoroase rezultate în urma celor nouă mese rotunde, desfășurate online, vor reprezenta fundamentul pentru acțiuni viitoare. Soluțiile identificate la fiecare masa rotundă au fost prezentate în cadrul conferinței, iar ulterior a avut loc festivitatea de premiere a proiectelor câștigătoare. Masa rotundă desemnată câștigătoare, votată de participanții la eveniment, a fost Reconversie și Revitalizare, cu studiul de caz proiectul de
reconversie de la Reșița al Nhood Romania.


Cele nouă proiecte finaliste ce s-au prezenta în data de 12 aprilie în cadrul sesiunii de pitching au fost: la categoria Administrație publică: Buzău (“Smart – Green – Circular Buzău”), Municipalitatea Aiud („Invest in Aiud”) Sectorul 6 al Municipiului București (”Liniei”) ; la categoria Mediu de business: Cruze –
(Cruze – just go together); iNergy Agtech („Cleantech. Made in RO”), UNITH2B SRL („Tram Trains Resița”); la categoria Societate civilă: GIS Berzei 21 („Un proiect de regenerare urbană în inima orașului”) Parcul Natural Văcărești; Universitatea Politehnică Timișoara („Digitalizarea istoriei, un castel pe rând”.

Câștigătorii desemnați de juriu în cadrul conferinței au fost:
- la categoria Administrație publică: Sectorul 6 al Municipiului București (”Liniei”);
- la categoria Mediu de business: UNITH2B SRL („Tram Trains Resița”);
- la categoria Societate civilă: GIS Berzei 21 („Un proiect de regenerare urbană în inima orașului”)


Relevant pentru succesul acestui eveniment este atât ce se întâmplă în zilele evenimentului, dar mai ales ce se întâmplă ulterior, cum înțeleg participanții să utilizeze schimbul de idei, experiența și contactele dobândite. „Cities of Tomorrow” este o conferință publică de sensibilizare privind dezvoltarea durabilă, reconversia și revitalizarea regiunilor și orașelor României, sarcinile și rolurile actorilor din mediul politic, de afaceri și din cadrul societății civile, dezvoltarea infrastructurii urbane și rurale, managementul orașelor (utilități publice, managementul traficului, clădiri eficiente energetic), integrarea zonelor centrale și istorice ale orașului, dar și a periferiilor și nu numai. 

Market place-ul organizat în foyerul hotelul Crowne Plaza a reunit sponsorii evenimentului: E.ON, Continental, BABLE, Iulius, Horvath, nhood, BCR, RER Group, RETIM, Speedwell, Industrial Park Siret, Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, FEPRA, Țucă, Zbârcea și Asociații care și-au prezentat soluțiile și tehnologiile destinate modernizării și eficientizării orașelor și regiunilor.


Conferința „Cities of Tomorrow” oferă informații utile și noi perspective pentru: primării, managerii orașului, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare regională și a zonelor metropolitane, reprezentanți ai consiliilor orașelor și județelor; companiile private românești și străine; profesioniștii din domeniul planificării urbane cât și arhitecții; investitorii imobiliari și dezvoltatorii interesați pentru/sau cu sediul în Europa de Sud-Est; profesioniștii din domeniul imobiliar; reprezentanții camerelor de comerț și industrie; reprezentanții clusterelor industriale; furnizorii de tehnologie; companiile de utilități urbane și infrastructură; ONG-urile şi profesioniștii din domeniul bancar.


Prima parte a evenimentului principal din 12 aprilie a fost difuzată live atât pe pagina de Facebook a AHK România  https://www.facebook.com/ahkromaniaofficial/ cât și pe LinkedIn.

Mai multe detalii despre „Cities of Tomorrow” găsiți pe site-ul www.citiesoftomorrow.ro.