Peste 70% dintre chiriaşi studiază piaţa vreme îndelungată şi încep să caute un spaţiu nou cu 2 - 3 luni înainte de expirarea termenului contractual. Din punct de vedere al suprafeţelor, 85% dintre solicitările primite de brokerii Romtor Real Estate variază între 200 şi 500 mp, în timp ce 15% dintre acestea vin de la companii care au peste 50 de angajaţi si au nevoie de spaţii de birouri cu suprafeţe de până la 3.000 mp.

Conform Romtor Real Estate, se caută spaţii în clădiri de birouri de clasă înaltă. Accentul se pune pe construcţiile moderne, în timp ce vilele stil pierd din atractivitate.

În general, dezvoltatorii care se gândesc să construiască clădiri de tipul office boutique se adresează companiilor mai mici, cu cereri de 200-500 mp, care vor spaţii în clădiri de birouri moderne şi luminoase, dar care doresc şi intimitatea închirierii unui etaj complet şi o identitate mai bine definită.

Cele mai căutate zone din Capitală sunt Cotroceni (în special pentru companii care activează în IT şi audit financiar), Militari - Politehnică (preferată în general de companiile active cu precădere în domeniile tehnice şi IT), Dorobanţi - Aviatorilor (căutată de companiile financiare sau de servicii, care lucrează mult cu publicul), Centru (Unirii - Universitate - Romană), preferată de firmele ai căror angajaţi sunt răspândiţi prin tot oraşul, care vor să investească în imaginea lor, dar nu vor să plătească foarte mult pentru aceasta.

Zona de nord îşi menţine atractivitatea nu numai prin prisma numărului mare de clădiri de birouri disponibile, ci şi datorită preferinţei top managerilor de a locui în aceasta zonă.

Evaluarea proprietăţilor este, poate, segmentul de piaţă imobiliară care înregistrează cea mai mare cerere în 2013.

 

,,Mai variate de la an la an, proprietăţile disponibile impun lucrul cu un specialist acreditat, un evaluator cu cât mai multă experienţă şi care cunoaşte foarte bine piaţa', apreciază reprezentanţii Romtor. (sursa: economica.net)