Nordul Bucureştiului, zona vedetă înainte de criză pentru dezvoltatorii de birouri, şi-a pierdut farmecul printre investitori. Cifrele din piaţă confirmă: gradul de neocupare al clădirilor din Băneasa este de 36,25%, iar în Pipera-Nord, de 35,4%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).

Deşi în ultimii ani zona Floreasca-Barbu Văcărescu a atras mai muţi dezvoltatori, precum Nusco, Portland Trust, Skanska, Atenor, Reiffeisen Evolution şi mai nou Ioannis Papalekas, o altă zonă din Capitală prezintă potenţial pentru noi dezvoltări de clădiri de birouri: zona de Centru-Vest, unde stocul de spaţii de birouri este de doar 70.000 mp, şi unde rata de neocupare este de 5,6%, arată datele JLL.

Comparativ, în zona Floreasca-Barbu Văcărescu, stocul de spaţii de birouri este de 267.000 mp, iar rata de neocupare de 19,9%.

În zona de Centru-Vest se construiesc clădirile de birouri AFI Park, în imediata apropiere a centrului comercial AFI Palace Cotroceni şi Green Gate.

Sunt însă şi dezvoltatori care deţin terenuri în zonă şi care aşteaptă aprobările pentru demararea investiţiilor. Este cazul Immofinanz care deţine platforma Ventilatorul, de 5,3 ha, şi unde se are în vedere construcţia unor clădiri de locuinţe, dar şi a două clădiri de birouri.

Tot în zonă, în apropiere de staţia de metrou Politehnică, se află şi terenul fostei fabrici Pumac, deţinut de omul de afaceri Ion Rădulea, proprietarul Sema Parc, şi care intenţiona să ridice trei turnuri de birouri cu 30 de etaje. Din cauza crizei, investiţia a fost amânată.

În plus, două terenuri sunt de vânzare: 4,5 ha din fosta UMEB, deţinut de Broadhurst şi scos la vânzare pentru 22,5 milioane de euro şi 3,5 ha din parcul Grozăveşti, deţinut de o firmă controlată de omul de afaceri israelian Beny Steinmetz.

„Boom-ul pe piaţa terenurilor l-am simţit în 2005-2006. După un an şi jumătate, s-a simţit şi pe celelalte pieţe. Iar din experienţa noastră, la jumătatea lui 2007, am fost primii care am simţit criza. În 2008, aproape că nu s-au mai făcut tranzacţii pe piaţa terenurilor", a declarat Atilla Peli, directorul departamentului de terenuri din cadrul JLL.

„Acum e momentul să ne gândim la ce se va întâmpla peste doi-trei ani. Ieşim uşurel dintr-o zonă neagră, iar băncile şi dezvoltatorii simt asta. Şi sunt două mari întrebări: ce cumpăr şi unde. Primul segment care a început să crească şi unde a fost cerere este segmentul de birouri, pentru că este puţin riscant, se semnează contacte pe termen lung şi se face un exit rapid. Cererea de terenuri pentru birouri va înregistra o uşoară creştere, iar apoi se va simţi cerere pe segmentul comercial, şi mai apoi pe cel rezidenţial", completează Peli.

Zonele cele mai bune pentru investiţii în clădiri de birouri sunt cele apropiate de cinci zone identificate de JLL ca fiind „fierbinţi": Piaţa Victoriei – Centru Nord, Floreasca – Barbu Văcărescui, Dimitrie Pompei şi Centru Vest. În zona de Centru-Vest, stocul de spaţii de birouri este de doar 70.000 mp, iar reprezentanţii JLL cred că există potenţial de creştere.

"Zona Floreasca tinde să fie saturată. Se livrează foarte multe birouri şi creşte rata de neocupare, ceea ce nu e un semnal bun", mai spune Atilla Peli.

Suprafaţa de birouri livrată anul trecut în Bucureşti a fost de 119.000 mp, de 2,5 ori mai mare decât în 2012, iar stocul total de spaţii de birouri este estimat la peste două milioane de mp, se arată în cel mai recent raport al Jones Lang LaSalle.

 

La nivelul Bucureştiului, rata medie de neocupare este de 14,4%. Chiriile au rămas neschimbate în trimestrul patru al lui 2013, de 18,5 euro/mp/lună, iar stimulentele financiare au continuat să fie consistente, proprietarii oferind luni libere de plată a chiriei, dar şi contribuţii pentru amenajarea spaţiului. Stocul de noi spaţii preconizat a fi livrat anul acesta este de 120.000 – 140.000 de mp, iar datorită volumului mare, anumite proiecte pot amâna deschiderea pentru 2015. (sursa: economica.net)