Cea mai înaltă clădire din România, cel mai scump mall vândut în Bucureşti, primul proiect de pe piaţa locală al grupului suedez Skanska şi sediul unor companii precum Oracle, Raiffeisen, PwC, Colgate-Palmolive sau Exxon au în comun perimetrul format în jurul străzilor Fabrica de Glucoză şi Barbu Văcărescu, pasajului Pipera şi calea Floreasca.
La începutul crizei, în această zonă era doar fostul sediu al grupului Oracle, dezvoltat de Raiffeisen Evolution, un showroom auto al grupului Porsche, câteva clădiri mai vechi şi mult teren disponibil pentru construcţii. Între timp, zona a devenit de nerecunoscut după ce investitorii au dezvoltat şi tranzacţionat clădiri de 600 de milioane de euro în acest perimetru, iar în următorii doi-trei ani miza ar putea depăşi un miliard de euro.
O contribuţie de circa 100 de milioane de euro la aceste investiţii o va aduce proiectul Bucharest One, cea mai mare dezvoltare de birouri aflată în construcţie acum în Capitală. Şantierul condus de Bog’Art, ca antreprenor general este un „furnicar“ imens, verde şi portocaliu, în culorile vestelor de protecţie ale celor câteva sute de muncitori care cu ajutorul a patru macarale au scos din pământ fundaţia acestui turn ce se va înălţa la peste 100 de metri.
Ioannis Papalekas (Globalworth), dezvoltatorul acestui proiect în care îşi va stabili sediul grupul Vodafone, are însă planuri şi mai mari de investiţii pentru această zonă. Astfel, discretul investitor ar fi în discuţii avansate cu suedezii de la Skanska pentru preluarea primei clădiri a proiectului Green Court în care operatorul de telecomunicaţii Orange a început să-şi amenajeze sediul secundar, tranzacţie cu o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro ce ar putea fi semnată în următoarele săptămâni.
În plus, Papalekas s-a aflat în discuţii avansate şi cu italienii de la Nusco pentru a dezvolta împreună o clădire de birouri pe terenul dintre Green Court şi Nusco Tower, iar de câteva săptămâni şi acţionarii companiei Romenergo au început să demoleze vechiul sediu din Calea Floreasca pentru a face loc unui nou proiect de birouri. Dragoş Bîlteanu, unul dintre acţionarii Romenergo, a fost asociat cu Papalekas la achiziţia turnului Tower Center din Piaţa Victoriei, astfel că un nou parteneriat nu ar fi tocmai o surpriză.
Deocamdată însă, cel mai mare pariu pe această zonă l-a făcut sud-africanul Martin Slabbert, CEO-ul NEPI, companie care a plătit 310 mil. euro să îşi treacă în portofoliu proiectele de birouri Floreasca Business Park şi The Lakeview, precum şi Promenada, mallul aflat în mijlocul acestor dezvoltări.
Ce mai urmează? În afara terenurilor de lângă Promenada – cel pe care se construieşte Bucharest One şi vechiul sediu al Romenergo – terenuri pentru dezvoltare mai sunt în special înspre Pipera, unde familia Nusco deţine controlul fostei platforme de producţie de mobilier.
Italienii au construit deocamdată un singur proiect în zonă - Nusco Tower –, dar anul acesta au vândut pentru circa 20 de milioane de euro un teren de patru hectare grupului Portland Trust, condus de britanicul Robert Neale, şi ar avea astfel fonduri pentru o nouă investiţie.
În ceea ce priveşte Portland Trust, după ce a dezvoltat şi vândut Floreasca Business Park, iar apoi a ridicat şi închiriat integral Floreasca Park, compania lui Robert Neale se pregăteşte pentru cel de-al treilea proiect din zonă, denumit Oregon Park, o investiţie de peste 100 de milioane de euro care ar putea fi începută până la finalul acestui an.
Suedezii de la Skanska au în lucru a doua clădire a proiectului Green Court în care şi-ar putea stabili sediul francezii de la Carrefour, iar anul viitor vor să înceapă şi a treia şi ultima clădire a acestui proiect.
Poveştile nu sunt numai „de succes“. După ce a găzduit pentru aproape opt ani sediul Oracle, clădirea Floreasca Tower, aflată în prezent în portofoliul grupului Uniqa, a rămas acum aproape goală, iar competiţia cu proiectele noi pentru chiriaşi poate fi dusă doar prin scăderea preţurilor. În acelaşi timp, şi Sky Tower, turnul care domină zona, încă nu şi-a găsit chiriaşi pentru etajele din jumătatea superioară, unde chiriile sunt mai ridicate, dar panorama îţi dezvăluie un Bucureşti alert, în plină schimbare.
Pasajul Pipera care străbate această zonă şi-a adus contribuţia la fluidizarea traficului, dar la orele de vârf zona este tot mai greu de accesat şi părăsit cu mijloacele de suprafaţă. Prezenţa metroului este un plus imens, dar dacă în zonă vor ajunge să lucreze 40.000 de persoane o investiţie într-un heliport s-ar putea dovedi extrem de profitabilă. (sursa: zf.ro)