Astfel, in primul semestru, valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare a fost de 369 de milioane de euro, in crestere cu aproape trei ori fata de perioada similara a anului trecut (125 milioane euro). In aceste conditii, investitorii au cumparat in primele sase luni proprietati a caror valoarea depaseste nivelul din intreg anul trecut, informeaza Mediafax.

 

Romania se plaseaza, dupa valoarea tranzactiilor imobiliare din prima jumatate a anului, pe pozitia a patra in Europa Centrala si de Est, dupa Polonia, Rusia si Cehia.

 

Anul trecut, Romania a atras investitii de 229 milioane de euro, in crestere cu aproape 25% fata de 2012, iar in primul trimestru al anului trecut acestea s-au plasat la 85 milioane euro.

Cele mai importante tranzactii din acest an au fost racumpararea proiectul mixt Upground (birouri si rezidential) de catre Globalworth Real Estate de la un fond de investitii parte a Deustche Bank, achizitia Innovations Park (industrial), a Moldova Mall (retail), a centrului comercial Mario Plaza din Bucuresti si a fostului hipermarket PIC Oradea. De asemenea, in statistici este luat in considerare si transferul cladirii Charles de Gaulle Plaza intre doua fonduri ale companiei germane GLL Real Estate Partners.

 

Evolutia din trimestrul doi reflecta insa situatia reala de pe piata locala de investitii, care inca este ocolita de cumparatorii de active imobiliare, avand in vedere ca majoritatea tranzactiilor din primul trimestru au fost transferuri intre firme cu aceiasi actionari.

 

Europa Centrala si de Est a atras in primul semestru un volum investitional totalizand 3,7 miliarde de euro, in scadere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut. Polonia a fost principala tinta pentru investitorii imobiliari, atragand investitii de 1,1 miliarde de euro, in crestere cu 3% comparativ cu primul semestru din 2013.

 

Rusia se afla pe locul doi in regiune, dupa valoarea investitiilor, cu un total de 1,2 miliarde de euro, in scadere cu 58%. Cehia a raportat o crestere a investitiilor de la 495 milioane de euro la 673 milioane de euro. (sursa: wall-street.ro)