În primele șase luni din 2016, BuildGreen a semnat contracte de consultanță pentru 19 noi proiecte, printre care se numără proprietăți de referință deținute de mari investitori imobiliari din România și din străinătate. Noile contracte reprezintă o creștere cu peste 30% a numărului de proiecte din portofoliul BuildGreen.

 

Având în vedere că, până la finalul anului, o parte dintre proiecte vor fi finalizate, peste 800.000 mp se vor adăuga la cei 1,2 milioane mp asistați deja de către BuildGreen până în prezent, iar portofoliul companiei va crește cu circa 70% la final de 2016 (depășind pragul de 2 milioane mp) – ceea ce va da startul unei noi etape în extinderea BuildGreen în România și în Europa Centrală și de Est.

 

„Anul acesta am primit tot mai multe solicitări pentru certificarea clădirilor deținute și ocupate de companii al căror obiect principal de activitate diferă de dezvoltarea imobiliară – și avem deja în derulare trei astfel de proiecte. În timp de dezvoltatorii imobiliari specializați continuă să domine piața, creșterea cererii din partea utilizatorilor finali reprezintă un punct de turnură major pentru adoptarea practicilor de dezvoltare sustenabilă la nivelul întregii Europe Centrale și de Est”, susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.

 

Cu referire la tipurile de proprietăți certificate, clădirile de birouri continuă să fie motorul principal de promovare a principiilor sustenabile în România, dar segmentele industrial și retail vin rapid din urmă. Dintre toate proiectele noi demarate de BuildGreen în acest an, proprietățile industriale și de retail însumează aproximativ 60%.

 

Un alt trend major conturat în 2016 vizează adoptarea practicilor de dezvoltare sustenabilă la nivelul întregii țări. Dacă Bucureștiul rămâne orașul fruntaș în ce privește numărul de proprietăți certificate, în acest an realizările spectaculoase și premierele la nivel de piață au venit din partea orașelor secundare, cum ar fi Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara.

 

Pe lista marilor realizări se află certificarea Moldova Center (BREEAM Very Good – cel mai ridicat nivel de sustenabilitate pentru o clădire de birouri din Iași), Coresi Business Park (BREEAM Very Good – prima clădire din Brașov certificată ca fiind sustenabilă), urmată la scurt timp de CORESI Shopping Resort (BREEAM Excellent – primul proiect de retail din România care obține acest nivel exigent de certificare și cel de-al doilea din Europa Centrală și de Est).

 

În concluzie, anul 2016 avansează în condiții benefice pentru dezvoltarea durabilă în România și, de aici, în întreaga regiune din Europa Centrală și de Est. Odată cu revenirea pieței, multe proiecte de calitate foarte bună remodelează deopotrivă peisajul urban și atitudinea față de sustenabilitate. Potrivit datelor publice, de la începutul anului și până în prezent, peste 30 de mari proprietăți comerciale (birouri, retail și industrial) din România au demarat procesul de obținere a unui certificat internațional de sustenabilitate.

 

„Construcțiile verzi au devenit must-have, iar dezvoltatorii acordă o atenție sporită raportului dintre investiție și beneficiile concrete ale clădirilor sustenabile. Mai mult, cele mai populare metode de certificare – BREEAM și LEED – sunt actualizate în acest an, ceea ce va avea un impact mai pronunțat asupra tuturor jucătorilor din piață interesați să își alinieze modelul de business la standardele globale de dezvoltare”, încheie Răzvan Nica. (sursa: businesscover.ro)