"(1) Definirea venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal
La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil.
Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei", se arata in proiectul amintit.

Pentru celelalte tranzactii care nu intra sub incidenta reglementarilor propuse, se va aplica un impozit in procent de 3%.

In acest moment, prevederile in vigoare stabilesc un impozit diferentiat in functie de perioada in care imobilul s-a aflat in proprietatea persoanei fizice. Astfel, un impozit de 3% se aplica daca imobilul e in proprietatea vanzatorului de mai putin de 3 ani si are o valoare de sub 200.000 lei, iar impozitul de 6.000 lei + 2% se aplica pentru casele cu valoare mai mare de 200.000 lei.

Pentru perioade in care dreptul de proprietate e mai mare de 3 ani, se aplica un impozit de 2% pentru imobilele cu valoare sub 200.000 lei si un impozit de 4.000 lei +1% din suma care depaseste 200.000 lei. (sursa: contabilul.manager.ro)