Proprietatile prime din intreaga tara continua sa fie atractive atat pentru investitorii internationali, cat si pentru cei locali, o crestere a acestui interes fiind inregistrata pe piata de centre comerciale.

„Cei mai importanti investitori din piata sunt fondurile internationale de private equity, fondurile de oportunitate si investitorii locali privati. Atractivitatea pietei este influentata in special de stabilizarea mediului macro-economic, la care contribuie cresterea PIB de 1,7 – 2,2% si stabilizarea inflatiei la 3,1% prognozate pentru anul acesta”, a declarat Razvan Iorgu, director general CBRE Romania.

Doar trei tranzactii au fost realizate in Romania in intervalul ianuarie – iunie 2013. Astfel, pe piata de birouri, cladirea prime de clasa A Lakeview, din nordul Capitalei, cu o suprafata de 24.000 mp, a fost achizitionata de NEPI.

In zona spatiilor comerciale cea mai importanta tranzactie este cea Mitiska Ventures – InterCora, constand in achizitia a opt parcuri mici de retail operationale cu o suprafata cumulata de 32.000 mp, atat din Bucuresti, cat si din alte orase. La inceputul acestui an, GTC a perfectat un acord de cumparare a actiunilor detinute de Aura Investments, celalalt partener in dezvoltare, pentru proiectele de retail Galleria (Suceava, Piatra-Neamt si Buzau).

„Cele mai tranzactionate proprietati in perioada S1 2010 – S1 2013 au fost cladirile de birouri (42%), urmate de centrele comerciale (40%) si de spatiile industriale (10%). Interesul pentru cladiri de birouri si centre comerciale va continua sa creasca, avand in vedere dezvoltarea acestor segmente si apetitul tot mai mare pentru aceste proprietati. Astfel, nivelul din 2012 (peste 200 milioane de euro) ar putea fi egalat pana la finalul anului 2013, insa cel din 2010 si 2011 (peste 300 milioane de euro in fiecare an) este dificil de atins”, a adaugat Razvan Iorgu.

Romania este una dintre cele mai atractive tari din Europa Centrala si de Est (ECE), alaturi de Bulgaria, in ceea ce priveste preturile de tranzactionare, avand randamente prime cu un punct procentual mai mari decat Ungaria sau Slovacia. Astfel, in primele sase luni ale anului, randamentul prime pentru centrele comerciale din Romania a scazut la 8,5% de la 8,75%, in urma cresterii interesului din partea investitorilor, randamentul prime pentru segmental industrial s-a majorat la 10,5% de la 10,25% pe fondul lipsei tranzactiilor, iar randamentul prime pentru birouri a ramas stabil la 8,25%.

Volumul investitional din ECE a ajuns la 4,5 miliarde de euro in prima jumatate a anului 2013, ceea ce reprezinta o crestere de 61% fata de valoarea inregistrata in primele sase luni din 2012.

Cererea pentru terenuri cu autorizatie de constructie, pe care se pot dezvolta cladiri de birouri sau centre comerciale, ramane puternica, insa numarul terenurilor disponibile de acest tip este limitat, intrucat o mare parte a fost deja tranzactionata.

 

„Valoarea terenurilor amplasate in afara Capitalei va continua sa scada, din moment ce vanzatorii concureaza cu proprietati distressed disponibile in piata”, a explicat Razvan Iorgu. (sursa: wall-street.ro)