Cehii au intrat pe piaţa locală pe vârf de piaţă, cumpărând la sfârşitul anului 2007 un teren de 7.000 de metri pătraţi într-o zonă mai puţin dezvoltată a Capitalei, dar situată la trei staţii de tramvai de Piaţa Unirii, iar cinci ani mai târziu compania a decis să înceapă lucrările la o clădire de birouri cu 10 etaje după ce a fost obţinută semnă­tura unui prim chiriaş şi finanţare bancară.

Per total, investiţia în această clădire ce va avea o suprafaţă închiriabilă de 30.000 de metri pătraţi este estimată la aproximativ 55 de milioane de euro, o bună parte din bani fiind asigurată de PPF Bank din Cehia, bancă de la care a fost obţinută o finanţare de 39 de milioane de euro.

Firma de construcţii Bog´Art, controlată de Raul Doicescu, a fost desemnată antreprenor general pentru acest proiect în urma unui contract de aproape 30 de milioane de euro, iar până în momentul de faţă structura clădirii a fost ridicată şi se lucrează la montarea faţadei de sticlă şi a instalaţii.

Obţinerea finanţării şi începerea lucrărilor erau condiţionate de semnarea unui contract de preînchiriere cu o firmă dispusă să ocupe cel puţin 20% din spaţii, iar compania de IT TeamNet a devenit chiriaşul „ancoră“, ţinând cont că firma şi-a rezervat aproape 11.000 mp, mai bine de o treime din imobil.

De altfel, în birourile Green Gate principalii chiriaşi vizaţi sunt din zona IT, dezvoltatorii semnând contracte de închiriere şi cu alte firme de dimensiuni mai mici.

„Lucrările la clădire vor fi finalizate în ianuarie, iar spaţiile vor deveni operaţionale de la 1 aprilie. Având în vedere negocierile pe care le purtăm în prezent, estimăm că până la finalizarea construcţiei o să ajungem la un grad de ocupare de 70-80%“, afirma recent Sheila Giafer, commercial manager al Green Gate.

Cel mai mare proiect de birouri aflat în prezent în construcţie în Bucureşti este Floreasca Park, dezvoltat de Portland Trust în dreptul pasajului Pipera din nordul oraşului, centru de afaceri format din două clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de 38.000 mp care implică o investiţie de 70 mil. euro.

 

Pentru Green Gate însă cel mai mare competitor este proiectul celor de la AFI Europe, companie care în jurul mallului AFI Palace Cotroceni lucrează la două clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 12.000 mp fiecare, având în vizor tot companii din zona IT pentru ocuparea spaţiilor. (sursa: zf.ro)