Totalul tranzacțiilor cu terenuri din 2016 s-a ridicat la is uprafață de 110 hectare, cu 114% peste suprafața tranzacționată anul trecut și depășind de asemenea cu 3,5% cele 106 hectare tranzacţionate în 2007, precedentul an record pentru piaţă.

Și valoarea tranzacțiilor semnate a crescut semnificativ față de anul trecut, ajungând la 127 milioane (o creștere de 41%), potrivit studiului de piață realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Majoritatea cererilor au fost generate de sectorul rezidențial, având în vedere noile proiecte începute de dezvoltatori în special în nordul Capitalei. Și dezvoltatorii de spații logistice și industriale au reprezentat o parte importantă, aceștia cumpărând terenuri în special în zona de vest a Bucureștiului, în zona Autostrăzii A1 București-Pitești.
Cea mai mare tranzacţie, atât ca volum, cât şi ca valoare, a fost reprezentată de achiziţia de către grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Băneasa, pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidenţial. Tot un proiect mixt, cu o componentă rezidenţială semnificativă, dar şi cu spaţii de retail şi de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica din zona Floreasca, achiziţionat anul trecut de grupurile One United şi Auchan.

De altfel, One United a fost anul trecut cel mai activ investitor local în piaţa terenurilor din Bucureşti, grupul realizând trei achiziţii în zona de centru-nord a oraşului pentru a-şi extinde portofoliul de proiecte rezidenţiale. Şi investitori precum Prime Kapital, Morad Group şi Shikun & Binui au cumpărat suprafeţe importante de teren în zona Pipera pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale.

activitatea de tranzacţionare pe segmentul terenurilor destinate clădirilor de birouri a fost mai scăzută şi s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumpărat un lot de peste 5.000 de metri pătraţi în vederea dezvoltării proiectului Dacia I.

„Ne aşteptăm ca în acest an să vedem o activitate în creştere în rândul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019 – 2020, dar şi pe segmentul de retail Bucureştiul a demonstrat că poate absorbi noi spaţii moderne, fie că vorbim de box-uri individuale, parcuri de retail şi chiar proiecte de tip mall”, spune Alexandru Mitrache, Commercial Land Development la Cushman & Wakefield Echinox. (Sursa: mediafax.ro)