Termenul estimat de începere a lucrărilor la Magistrala 6, care va avea stații la Romexpo și complexul Băneasa, este a doua jumătate a anului 2017, cu o durată de execuție de patru ani, scrie News.ro.

Acest proiect aduce în discuție conturarea unui nou pol de birouri pe piața din București, ceea ce poate stârni interesul dezvoltatorilor pentru terenurile din Piața Presei și zonele adiacente.

“Terenurile din zona Bulevardului Expoziției și Piața Presei sunt o opțiune foarte bună pentru proiectele de birouri. Zona de nord rămâne interesantă pentru dezvoltările de birouri, însă așteptăm o creștere a potențialului și pentru dezvoltarea de hoteluri și proiecte rezidențiale și de retail”, a declarat directorul asociat în cadrul departamentului de terenuri al Colliers, Sânziana Oprea.

Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidențial și retail, iar interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017.

 În plus, atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet, potrivit Colliers.

”Obstacolele administrative au determinat amânarea multor tranzacții pentru 2017, astfel că piața de terenuri poate înregistra rezultate foarte bune în decursul acestui an, nu numai în București, ci și în alte orașe majore din țară”, se arată în raport.

În contextul în care sectorul rezidențial se bucură de o dezvoltare rapidă încă din 2015, investitorii vor dori tot mai mult să livreze proiectele cât mai repede, fiind interesați acum să achiziționeze terenuri cu autorizații deja emise.

Investitorii sunt interesați mai ales de dezvoltarea proiectelor rezidențiale în apropierea polurilor de birouri, dar și de proiectele mixte (rezidențial și birouri, rezidențial și retail sau toate trei funcțiunile). Dintre orașele țintă fac parte atât Capitala, cât și orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

Potrivit Colliers, în 2016, piața de terenuri a atins un punct de stabilitate odată cu revenirea tranzacțiilor cu terenuri care au aparținut vechilor fabrici sau a celor obținute în perioada pre-criză si nedezvoltate.

În ceea ce privește prețurile, acestea nu au înregistrat creșteri majore anul trecut, cu excepția locațiilor de top pentru care au negociat mai mulți dezvoltatori. Conform datelor Colliers, prețurile în tranzacții in zona Floreasca - Barbu Văcărescu au fluctuat între 500 și 1.000 euro/mp, în zona de centru - vest între 450 și 600 euro/mp, iar în zona Timpuri Noi între 500 și 600 euro/mp. (sursa: profit.ro)