Anul trecut, consultanții imobiliari din cadrul JLL au înregistrat un volum al tranzacțiilor cu spații de retail, de birouri și industriale la nivelul țării de 900 milioane de euro.

 

Francisc Peli, managing partner al PeliFilip, casă de avocatură implicată în cea mai mare tranzacţie imobiliară de anul trecut, preluarea parcului de retail Sibiu Shopping City de către NEPI, pentru 100 mil. euro, spune că activele imobiliare ce urmează a fi înstrăinate în această perioadă aparţin şi unor fonduri de investiţii care îşi încheie activitatea, în sensul în care au ajuns la maturitate şi trebuie să returneze banii investitorilor. Este vorba despre proprietari care deţin bunuri acumulate în urmă cu 10-15 ani, pe care sunt obligaţi să le valorifice.

 

Unul dintre fondurile de investiții imobiliare care vor ieși din România este PBW II, lansat de AEW Europe în 2006, prin vânzarea mallului Promenada din Tîrgu Mureş şi a clădirii de birouri America House din centrul Bucureştiului. 


Compania ar putea obţine pe cele două active peste 170 mil. euro, potrivit unor calcule bazate pe randamentele investiţionale specifice sectorului şi chiriile anuale încasate de proprietar. Investitorul a plătit pe ele peste 210 mil. euro în urmă cu un deceniu.

 

În ciuda unei lichidităţi aparent sporite, piaţa imobiliară românească se învârte, cu precădere, în jurul aceloraşi investitori şi asta pentru că, spune Peli, schimbarea de percepţie faţă de România este foarte lentă.

 

„Mulţi s-au ars în 2007-2008 în România, pentru că nu au apucat să închidă un ciclu de pe urma căruia să obţină un venit, şi atunci preferă pieţele familiare. Cei care au de ales între România şi Polonia, tot în Polonia continuă să investească“, explică Francisc Peli. 

 

Comportamentul observat de acesta este confirmat de rezultatele din 2016, când în Europa Centrală şi de Est s-a raportat cel mai ridicat nivel de tranzacţii înregistrat din 2007 încoace, respectiv 15,81 mld. euro, potrivit datelor JLL. Polonia şi Cehia au continuat să fie pieţe efervescente, cumulând 65% din volumul tranzacţionat în regiune. România şi Slovacia s-au poziţionat pe ultimul loc, cu o cotă de 7%.

 

Deși au declarat că nu vor ieși de pe piața românească, grecii de la Global Finance au vândut unele proprietăți, precum terenul Automatica, o tranzacție de 25 milioane de euro, și iau în calcul vânzarea unora dintre activele deținute, în anumite condiții de piață. Cel mai important dintre acestea este parcul de birouri din zona Pipera-Tunari, Global City Business Park, însă compania a declarat revistei Capital că acesta nu este la vânzare momentan. 

 

„Nu ieşim din România. Analizăm diferite oportunităţi de a ne continua activitatea în piaţă, atât pe dezvoltare, cât şi pe investiţii şi consultanţă. S-ar putea să vindem din activele pe care le deţinem, ca parte din strategia generală, în contextul în care condiţiile de piaţă se vor dovedi prielnice în viitor“, spune Ivana Bozjak, Partner, Head of Real Estate în cadrul Global Finance.

 

Una dintre cele mai mari tranzacții pe piața de birouri așteptate anul acesta este vânzarea complexului de birouri AFI Park, dezvoltat în București de AFI Europe. Complexul include cinci clădiri de birouri ridicate în jurul mall-ului AFI Palace Cotroceni. Valoarea tranzacției ar putea ajunge la peste 150 de milioane de euro, iar printre cumpărătorii interesați se află proprietarii Dedeman și fondul de investiții Globalworth. 

 

Un alt complex de birouri scos la vânzare pe piața bucureșteană este Hermes Business Campus, care include trei clădiri dezvoltate de Atenor Group lângă metrou Pipera. (sursa: capital.ro)