Segmentul se dezvoltă foarte rapid în ultimii ani, iar tendința va continua, cifrele fiind de așteptat să se dubleze până în 2022/2023, potrivit studiului. Astfel, Bucureștiul ar putea avea peste patru ani peste 82.000 mp de spații de lucru și 11.000 de angajați care lucrează în aceste spații.

Cererea de spații de lucru flexibile din București ar putea proveni si de la companii care doresc să ofere angajaților lor flexibilitatea de a lucra din alte părți ale orașului, potrivit Colliers.
“În Capitală, mare parte din cererea pentru astfel de spații ar putea veni de la companiile care caută să ofere angajaților flexibilitatea de a lucra din diverse zone ale orașului, fără a mai fi nevoiți să ajungă la birou în fiecare zi. Acest lucru îi va ajuta pe angajați să reducă timpul alocat deplasării către locul de muncă, având în vedere că Bucureștiul este considerat unul dintre cele mai aglomerate orașe mari din Europa. Cererea mai poate veni și din partea companiilor pentru care business-ul presupune o serie de proiecte care se întind pe termen limitat, fie din partea celor care au o perioadă de tranziție către schimbarea sediului sau intră în piață și au nevoie de o perioadă în care să înțeleagă viteza de dezvoltare a business-ului și, implicit, nevoia de real estate pe termen lung”, a declarat Daniela Popescu, Associate Director Office Agency în cadrul Colliers International Romania.

Piața spațiilor de lucru flexibile din București a luat amploare în 2018, când ocuparea totală a spațiilor de birouri generate de acest segment a crescut la aproape 27.000 de metri pătrați. Un interes puternic a venit atât din partea noilor jucători de pe piața din Capitală (Mindspace, 3house), precum și de cel mai mare nume la nivel local - IWG, care funcționează prin două mărci: Regus și Spaces.

La sfârșitul anului 2018, spațiul de lucru flexibil a reprezentat, în medie, doar 1,5% din spațiul total de birouri în cele 22 de mari orașe europene studiate de Colliers, cele mai mari proporții fiind înregistrate la Londra și Amsterdam, un procent de 5% . Bucureștiul se situeaza puțin peste medie, la 1,7%. (sursa: constructiv.ro)