Costurile de construcție din București sunt mai mici cu peste 60% decât cele din Londra, unde se înregistrează cele mai ridicate niveluri din Europa și din lume.

 

Construcțiile din București sunt mai ieftine și față de cele din Sofia, Sarajevo, Belgrad sau Praga, în ceea ce privește continentul european. La nivel mondial, din cele 45 de orașe incluse în clasament, Bucureștiul este a 6-a cea mai ieftină piață, după Ho Chi Minh (Vietnam), Kuala Lumpur (Malaezia), Bangkok (Tailanda), Bangalore (India) și Taipei (Taiwan).

 

În Europa, cele mai mari costuri de construcție sunt consemnate în Londra, Geneva, Copenhaga, Stockholm, Frankfurt, Paris, Viena, Bruxelles, Milan și Amsterdam.

 

Analiza a fost realizată prin compararea costurilor de construcție pentru 13 tipuri de clădiri la nivelul celui de-al doilea trimestru al anului.

”Scăderea prețurilor la energie și deprecierea monedei euro sunt câțiva factori care au încurajat Comisia Europeană să rămână optimistă în ultimele previziuni în ceea ce privește revenirea zonei Euro. Comisia Europeană a previzionat o creștere de 1,5% a zonei Euro, în special pe fondul accelerării consumului privat. În Uniunea Europeană este de așteptat ca industria construcțiilor să crească cu 2,3% pe an, cu cele mai mari avansuri în Marea Britania, Cehia și Polonia. Noile construcții rezidențiale și cele de inginerie civilă vor fi principalele motoare ale pieței construcțiilor”, apreciază autorii studiului.

 

În România, în primele nouă luni ale anului 2015, volumul lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 9,9%, respectiv cu 10,5%, față de perioada similară din 2014, potrivit Institutului Național de Statistică. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de reparații capitale cu 15,9%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 13,2% și la lucrările de construcții noi cu 7,6%.

 

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești cu 15,6% și la clădirile nerezidențiale cu 5,2%. La clădirile rezidențiale au scăzut cu 0,2%. (sursa: profit.ro)