Fenomenul se datorează disponibilității forței de muncă și cunoștințelor tehnologice avansate ale angajaților.

Regiunea CEE și-a consolidat poziția competitivă la nivel global în ceea ce privește atragerea companiilor BPO / SSC datorită mediului său de afaceri favorabil. În același timp, expertiza și abilitățile angajaților sunt mai dezvoltate decât în urmă cu câțiva ani.

George Didoiu, Director Asociat al departamentului de birouri în cadrul Colliers International Romania, a declarat: „Luând în considerare că stocul de birouri din București va crește cu 300.000 mp în perioada următoare, multinaționalele vor avea avantajul de a alege dintre mai multe variante cele mai bune spații, însă vor avea nevoie și de angajați care să le ocupe. Deși în România absolvenții se îndreaptă cu precădere către segmentul de servicii, instituțiile de învățământ nu produc suficienți candidați pentru acest sector și, uneori, nu produc nici calificările potrivite În același timp, rata șomajului pentru persoanele cu studii superioare este la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, la aproximativ 2%. Toate aceste aspect se vor dovedi critice pentru atragerea de noi jucători și pentru extinderea celor existenți”, a declarat George Didoiu, Director Asociat al departamentului de birouri în cadrul Colliers International Romania. 

Interesul companiilor BPO / SSC pentru România este în continuare menținut de costurile reduse și gradul de complexitate a serviciilor oferite clienților.

Potrivit lui Colliers, rata medie anuală a veniturilor pentru astfel de servicii în România a crescut la 4 EUR pe oră - dar este încă cu 45% mai mică decât în Polonia (6,2 EUR pe oră) și cu 80% mai mică decât Slovacia (7,2 EUR pe oră). (sursa: bizlawyer.ro)