În total au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală închiriabilă de 54.000 de metri pătraţi: City Offices, Auchan Tricodava şi Green Court - clădirea B.

 

În prezent se află în construcţie 100.000 de metri pătraţi cu data de finalizare până la sfârşitul anului. Aproximativ 50% sunt concentraţi într-un singur proiect: Bucharest One, localizat în zona de centru-nord.

 

Activitatea totală de tranzacţionare (cererea şi renegocierile) a fost de 135.000 de metri pătraţi. În comparaţie cu perioada similară din 2014, activitatea de tranzacţionare a rămas stabilă.

 

Cererea a însumat 112.000 de metri pătraţi, reprezentând 80% din totalul tranzacţionat. Aceasta a fost împărţită între relocări în interiorul stocului modern (44%) şi cerere nouă (56%). Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cererea a crescut cu 3,5%, iar raportul dintre relocările în interiorul stocului modern şi cererea nouă s-a inversat. Per total, în comparaţie cu S1 2014, cererea nouă (extinderi, relocări din vile şi spaţii de birouri clasă C în spaţii de birouri moderne şi operaţiuni noi) a crescut cu 35%.

 

Suprafaţa preînchiriată în primul semestru din 2015 a crescut faţă de perioada similară a anului trecut cu 50%. În total au fost preînchiriaţi 59.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, care se află în diverse stadii de dezvoltare. De altfel, cele mai mari tranzacţii ca suprafaţă semnate în primul semestru al anului au fost cele de preînchiriere.

 

Majoritatea cererii a fost înregistrată în zona Centru Nord - 64%, urmată de Pipera Sud - 27% şi zona Vest - 7%.

 

În ceea ce priveşte activităţile de renegociere şi reînnoire a termenilor contractuali, acestea au însumat 23.000 de metri pătraţi, 40% din această suprafaţă fiind înregistrată în zona Pipera.

 

Cei mai activi chiriaşi pe segmentul spaţiilor de birouri continuă să fie companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor, reprezentând 64% din cerere, urmate de companiile din sectorul servicii profesionale - 14% şi retail - 9%. Analizând cererea pe sectoare de business, suprafaţa închiriată de către companiile din sectorul tehnologiei şi telecomunicaţiilor a crescut cu 11% faţă de primul semestru din 2014.

 

Rata generală de neocupare pentru clădirile de clasă A şi B din Bucureşti a ajuns la sfârşitul semestrului la 13.5%. La sfârşitul lunii iunie, în Bucureşti erau 300.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri vacante, majoritatea fiind localizată în zona Pipera Nord (26%) şi zona Nord (17%).

 

Cele mai scăzute rate de neocupare se înregistrează în zona centrală (Victoriei - Aviatorilor) şi zona de Vest - 5%, dar şi în zona de Centru Nord - 9%. În Pipera Sud, rata de neocupare a rămas stabilă şi se situează la 11%. Zona Barbu Văcărescu - Floreasca, cu un stoc de 295.000 de metri pătraţi, înregistrează la finele primului semestru o rată de neocupare de 8,5%.

 

Chiria prime a rămas stabilă, situată în jurul valorii de 18,5 Euro/mp/lună. În clădirile semi-centrale, chiriile se încadrează în intervalul 12 - 15 Euro/mp/lună, iar în zonele periferice chiria pentru spaţii de clasă A variază între 8 şi 11 Euro/mp/lună.

 

În următoarele 18 luni se vor finaliza în Bucureşti 345.000 de metri pătraţi de spaţii moderne de birouri. Mai mult de 70% sunt programaţi pentru livrare anul viitor. De altfel, în 2016, nivelul livrărilor de spaţii noi va fi cel mai ridicat din ultimii 5 ani. (Sursa: zf.ro)