Peste 35.000 de corporatiști sunt așteptați în birourile din zona Politehnică - Grozăvești - Orhideea - Tudor Vladimirescu în următorii 3 ani, pe măsură ce chiriașii mari, precum BCR, Bitdefender, IBM, DELL Secure Works, Schlumberger, Temenos, Misys, au anunțat semnarea contractelor de pre-închiriere și acest lucru va antrena și susține în cascadă atât dezvoltările de spații rezidențiale, cât și pe cele comerciale. 

În următorii 3 ani (2018-2020) vor fi livrați 279.000 mp de birouri, față de 286.000 mp cât au fost dezvoltați în toți cei 17 ani anteriori (2000-2017). Un singur an calendaristic – 2018 - va totaliza livrări record, 160.000 mp, o suprafață egală cu totalul livrărilor post-criză (2014-2017).  La finalul anului 2020, stocul de birouri clasă A în zona centru-vest va fi de peste jumătate de milion de mp (565.000 mp conform livrărilor planificate și anunțate până în prezent). 

„Anul viitor, 2018, va aduce o creștere accelerată a polului imobiliar din zona centru-vest a Bucureștiului, atât în ceea ce privește piața de birouri, cât și cea rezidențială. Se vor inaugura clădiri reprezentative de birouri, clasă A, care vor schimba radical zonele Grozăvești și Politehnică, precum The Bridge, Orhideea Towers, Campus 6, Business Garden Bucharest, The Light dar și clădiri de clasă A în zona adiacentă zonei centru-vest, precum clădirile de birouri de la AFI Tech Park situate în zona Marriot – Tudor Vladimirescu”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

De ce se mută corporatiștii în CENTRU VEST? 
În primul rând datorită proximității Universității Politehnică București, cu aproximativ 20.000 de studenți și a Campusului Regie, cu 27 cămine studențești și 13.000 de locuri ocupate de viitorii angajați în corporații. Într-o perioadă în care 35-40% din clădirile de birouri sunt închiriate de companii din domeniul IT&C, BPO, Call Center, Share Sevices, pentru care recrutarea personalului tânăr cu abilități tehnice și lingvistice devine o provocare, alegerea spațiilor de birouri aproape de locul unde învață și locuiesc acești tineri reprezintă un atu important în lupta dusă pentru atragerea și retenția celor mai talentați angajați.

În al doilea rând, apropierea de centrul orașului: numai 10 minute în medie cu mașina până la oricare din principalele piețe ale Bucureștiului – Unirii, Universității, Romană și Victoriei, sporește atractivitatea zonei centru-vest. 

Și accesibilitatea deosebită cu metroul cântărește semnificativ. Două magistrale importante sunt deja prezente, iar a treia este într-un stadiu avansat al lucrărilor. Fluxul de călători va fi preluat de cele 6 stații importante de metrou: Grozăvești, Politehnică, Petrache Poenaru, Eroilor, Izvor și Academia Militară.

Nu în ultimul rând, datorită apropierii de trei dintre cele mai dens populate sectoare ale Capitalei, însumând peste 925.000 persoane doar din statisticile oficiale. Într-un București în care angajații devin din ce în ce mai nemulțumiți de timpul petrecut în trafic – care în medie ajunge la peste 8 ore/săptămână, aducerea birourilor mai aproape de angajați este deja un obiectiv prioritar pentru multe companii. 

Zona Centru – Vest beneficiază de asemenea de importante dezvoltari comerciale precum mall-urile AFI Cotroceni și Plaza România – și de galeriile comerciale Carrefour Orhideea și Vulcan Value Center.

De ce ACUM ?
Concurența pe piața de muncă a devenit mult mai acerbă iar necesitatea recrutării tinerilor de pe băncile facultății determină companiile să vină în mijlocul zonei în care cei mai mulți dintre candidați învață și locuiesc.
Dezvoltatorii urmează investițiile în infrastructură. Dinamica post criză atât pentru zona de birouri cât și pentru cea rezidențiala a fost clar marcată de două mari proiecte de infrastructură cu un impact major în zona de centru - vest: finalizarea în 2011 a lucrărilor la Pasajul BASARAB și în 2014 a Bulevardului URANUS – Etapa 1.
  
După finalizarea acestor proiecte mari de infrastructură au avut loc trei achiziții importante realizate în București. În 2011 – VASTINT (divizia imobiliară a IKEA) achiziționează de la Baduc un teren de 20.000 mp, situl pe care dezvoltă în prezent proiectul Business Garden Bucharest ce va fi livrat în 2018. In 2014 – FORTE PARTNERS cumpără de la HERCESA terenul de 13.000 mp pe care a inițiat construcția proiectului The Bridge. În 2015 – SKANSKA achiziționează terenul de 21.000 mp din Iuliu Maniu 6, unde a demarat lucrările la proiectul Campus 6.

In plus, sunt anuntate investiții viitoare în infrastructură, precum Pasajul Ciurel, care se află într-o fază avansată de construcție. Lucrările la cel mai mare proiect de infrastructură anunțat până acum de municipalitate și anume Penetrația Splaiul Independenței - autostrada București-Pitești, va avea o influență majoră în dezvoltarea pe termen lung a zonei și preluarea traficului de pe Bulevardul Iuliu Maniu spre autostrada București-Pitești.
Iar dacă infrastructura clasică necesită un timp îndelungat de implementare, modalitățile noi de conectare sunt implementate mai rapid. Când va fi dat în folosință proiectul Campus 6, zona centru-vest va fi adusă pe harta I’Velo, cel mai mare operator de închirieri biciclete. (sursa: ESOP)