Costurile de ocupare a spatiilor industriale din Bucuresti si Praga vor avea cea mai mica crestere in urmatorii patru ani, apreciaza compania de consultanta imobiliara DTZ. "Chiriasii si cateva tari din Europa Centrala si de Est, incluzand Praga si Bucuresti, vor beneficia de cea mai redusa crestere a costurilor de ocupare a spatiilor de logistica, inregistrata la nivel global. La polul opus, cea mai mare crestere, inregistrata in Dublin, va reflecta cererea puternica a operatorilor de logistica de a se extinde pe aceasta piata", se arata in studiu, potrivit Mediafax.

 

Totodata, autorii studiului estimeaza ca in Bucuresti, Praga si Anvers (Belgia) costurile absolute (costuri de ocupare si salariile fortei de munca operativa din spatiile logistice) vor creste cel mai putin in perioada 2014-2018, fiind "cele mai favorabile" piete pentru chiriasi din lume. Cresterea costurilor va fi de sub un procent pe an pana in 2018, respectiv mai putin de 5% pe tot intervalul, potrivit estimarilor DTZ.

 

In prezent, costul de ocupare al spatiilor logistice din Bucuresti se situeaza la circa 75 de dolari pe an, mai mult decat in Milan, Bruxelles, Anvers sau Marseile. Costurile din Bucuresti sunt insa printre cele mai mici din Europa Centrala si de Sud-Est, Budapesta, Praga si Varsovia, plasandu-se mai aproape de nivelul maxim inregistrat in Londra.

 

In Europa media costului de ocupare este de 120 de dolari pe an, cu 20% mai mare decat in Statele Unite ale Americii (100 de dolari/an) si cu 30% peste media din Asia Pacific (92 dolari/an). La nivel global, Londra Heathrow ramane cea mai scumpa piata, urmata de Hong Kong, Zurich, Singapore si Oslo, la fel ca anul trecut.

 

"Continuarea revenirii economiei mondiale va incuraja consumul, productia si comertul global. Combinata cu cresterea comertului electronic, aceasta va duce la o crestere a cererii pentru spatii logistice", se arata in raport. (sursa: wall-street.ro)