Potrivit lui Mihai Paduroiu, Head of Advisory & Transaction Services - Office CBRE Romania considera astfel ca exista un nou trend pe piata dezvoltarilor imobiliare in acest sens.
"Tendinta in ceea ce priveste atragerea si retentia angajatilor se concentreaza indeosebi pe ceea ce noi numim asigurarea starii de bine. Astfel, a inceput sa se puna accent pe facilitati: de la birouri mai luminoase si mai spatioase, la introducerea plantelor in spatiul de lucru si accesul la sali de fitness, pana la spatii destinate relaxarii. Din aceleasi considerente, a crescut si ponderea spatiilor de retail, de la 5%, cat era acum cativa ani, la circa 15% - 20% in prezent", subliniaza Mihai Paduroiu.

Potrivit unui studiu recent al CBRE asupra impactului pe care optimizarea conditiilor de munca il are asupra productivitatii angajatilor studiului, in urma imbunatatirii standardelor de wellness, productivitatea a crescut in sapte luni cu valori ce variaza intre 10% si 45%, in functie de criteriul analizat.

"O alta tendinta majora este cresterea spatiilor de coworking, tendinta care se manifesta in toate pietele mature, iar Romania este puternic influentata. Daca acum circa trei - patru ani, coworking-ul avea o pondere de 3 - 5% pe piata spatiilor de birouri, acum se situeaza la 15 - 20%, iar estimarea mea este ca, pana in 2020, va ajunge la 20%", arata Mihai Paduroiu.

El adauga ca in perioada urmatoare, orice dezvoltator care isi doreste chiriasi importanti va trebui sa includa componenta de coworking in proiectele pe care le construieste. Nevoia de mobilitate a angajatilor din noile generatii face ca aceasta cerinta sa se regaseasca in topul criteriilor de selectie a unui proiect de birouri pentru marile companii.

De asememenea, zona in care sunt pozitionate birourile ramane un factor foarte important pentru viitorul chirias. "Orice dezvoltator cu experienta ia in calcul cateva criterii atunci cand alege amplasarea unui nou proiect de birouri: accesul facil, atat din punct de vedere rutier si al transportului in comun, cat si proximitatea fata de o statie de metrou; apropierea de anumite institutii educationale, care inseamna o sursa importanta de forta de munca inalt calificata; invecinarea cu zone rezidentiale, in special cu cele noi, cerinta care a dus la aparitia a tot mai multe proiecte de tip mixed-use pe partea de birouri si rezidential. Acesta este un trend care estimam ca va continua sa creasca in urmatoarea perioada", arata consultantul CBRE. (sursa: CBRE)