Ca profesionist în afaceri, mărturisesc că am experimentat gustul amar al fiecărui dezavantaj al stilului de viață asociat muncii de birou și sunt destul de sigur că și voi.
De-a lungul timpului, am studiat problema, am vorbit cu nutriționiști și antrenori de fitness și, în cele din urmă, am ajuns la o listă de principii sănătoase pe care le aplic pentru a rămâne în formă, câteva sfaturi și trucuri care mă ajută să mă lupt cu obiceiurile proaste și să dau mai multă valoare celor bune.

Să începem cu un plan
Știm cu toții cât de importantă este pentru o afacere o planificare amănunțită. Dar, uneori, avem tendința să uităm aplicarea acestui principiu la viețile noastre personale, în același fel în care înțelepciunea populară spune să „faci ce zice doctorul, nu ce face doctorul...”
Planificarea meselor (inclusiv pregătirea micului dejun în seara de dinainte dacă nu aveți timp dimineața și aveți tendința de a mânca alimente nesănătoase pe drum), rutina unor exerciții fizice la birou sau chiar întâlniri cu antrenorul personal la sala de sport ar trebui să fie adăugate în calendarul zilnic, alături de întâlnirile de afaceri. Aplicați o strategie în acest sens!

Faceți ordine pe birou
Acum că ați organizat deja ziua, faceți puțină curățenie! Vă va ajuta să respectați programul și să fiți mai eficienți. Dezordinea te poate stresa, iar stresul te va face să ronțăi.
Nu uitați să goliți sertarele de gustări nesănătoase care ar putea fi tentante între mese!

Reguli pentru micul dejun
Veste bună pentru unii dintre noi: micul dejun nu este obligatoriu
Nutriționiștii sfătuiesc asupra importanței micului dejun, dar regula obișnuinței este mai puternică, deoarece fiecare organism este diferit. Dacă nu sunteți tipul de persoană care mănâncă imediat dimineața și dacă obțineți energia altfel, rămâneți la regula de energie și mâncați micul dejun atunci când aveți nevoie de el (majoritatea persoanelor care nu iau micul dejun imediat după trezire vor lua un brunch, la trei până la cinci ore după ce se trezesc).
Ascultați-vă corpul: persoanele care nu iau micul dejun de obicei și se forțează să mănânce la trezire vor adăuga 200-300 de calorii pe zi, ceea ce ar putea duce la creșterea în greutate, mai ales într-un stil de viață sedentar.
Mai mult, studii recente au arătat că postul intermitent (care ar putea fi ținut două zile pe săptămână sau poate fi interpretat drept a mînca doar într-o fereastră de numai 6-12 ore) ar putea îmbunătăți biomarkerii de boală, ar reduce stresul oxidativ, ar putea îmbunătăți funcția de învățare și memoria și ar putea contribui la pierderea în greutate. Aveți grijă totuși să nu compensați exagerând!

Drumul spre birou
Dimineața ne grăbim cu toții, dar se pare că datorită traficului ajungem la birou mai târziu cu fiecare an ce trece! Am câțiva colegi care mi-au mărturisit că acum își încep ziua mai devreme pentru a menține același program și să vă spun că sunt foarte nemulțumiți pentru că sunt obligați să doarmă mai puțin... Astfel, în mod regulat dorm mai puțin decât are nevoie corpul lor (fiecare organism este diferit, dar majoritatea dintre noi avem nevoie de șapte până la opt ore de somn) ceea ce este foarte rău pentru sănătate. Deprivarea de somn poate duce la mai multe boli și de asemenea crește nivelul hormonilor de stres din organism, ceea ce duce la supraalimentare și ... creșterea în greutate.
Dacă nu puteți să mergeți la somn mai devreme decât de obicei, vă recomand să vă schimbați modul de a merge la lucru. Din ce în ce mai mulți profesioniști aleg să meargă cu bicicleta, deci de să nu treceți și voi la aceast mod mai rapid și mai amuzant de deplasare? (să nu mai vorbim ca este și mult mai sănătos). Opțiunile includ acum și tot felul de mijloace de deplasare electrice, precum biciclete, scutere, hoverboards, Segway etc.

Împotriva sedentarismului la birou
A sta așezat pe scaun timp de opt ore pe zi este cu siguranță cel mai rău coșmar al stilului de viață la birou. Dar cum aș putea să lupt împotriva lui? Trebuie să scriu acel raport, să răspund la aceste e-mailuri, să fac acea prezentare și să mă întâlnesc cu noii clienți într-un videocall extrem de obositor.
Din păcate, nu este prea mult de făcut (încă). Dar sunt sigur că gadget-urile îți vor permite, în viitorul apropiat, să faci o parte din aceste sarcini într-o altă poziție decât așezat.
Dar, până atunci, folosește-te în lupta cu sedentarismul de propria creativitate! Pentru început, cumpără un birou reglabil, care îți va permite să faci munca pe calculator și în picioare. Mișcarea picioarele mai des în timp ce stai așezat pe scaun ar putea face de asemenea o diferență, precum și exercițiile fizice la birou (există o mulțime de aplicații disponibile, care vă ghidează să faceți mișcare timp de trei până la cinci minute). Includerea acestor exerciții la birou în rutina zilnică are un beneficiu enorm asupra sănătății dar și a muncii, deoarece va crește și mai mult concentrarea.
Un alt truc pe care îl fac, de obicei, este conștientizarea timpului petrecut la birou între sarcini. Știți acele pauze de zece minute de navigare pe net pe care le faceți doar pentru a vă îndepărta mintea de sarcina anterioară și a o curăța pentru următoarea? Imaginați-vă că ați putea folosi cele zece minute pentru a face altceva. Ce ar putea fi? Să mergeți pe scări la alt etaj și să discutați cu un coleg? Să jucați un meci scurt de tenis de masă în camera de jocuri? Sau să faceți niște genuflexiuni?
Vă recomand să vă instalați un Wii Fit în birou dacă firma la care lucrați nu are o sală de jocuri. Este o investitie minunata in sanatatea și buna dispozitie si face toți banii, mai ales daca considerati ca petreceti jumatate din viață la birou!

Împotriva miturilor privind prânzul la birou
Să recunoaștem: să fii un profesionist în afaceri nu este un motiv real pentru a mânca prost. Vă este permis să alegeți ceea ce mâncați, la fel ca oricui altcuiva. Din punctul meu de vedere, este un mit că este greu să ții o dietă sănătoasă sau o dietă cu pierdere în greutate în timp ce lucrezi într-un birou. Mai mult, aș putea spune că lucrul într-un birou AJUTĂ o astfel de dietă. Să mă explic.
Biroul este un spațiu mai controlabil de în ceea ce privește "poftele" decât acasă, de exemplu. Nu ai acces la cumpărăturile săptămânale când deschizi ușa frigiderului. Oricine a încercat să lucreze de acasă știe că atunci când ai bucătăria la zece metri de birou, este greu să oprești poftele să se materializeze în... ronțăială. Să nu mai vorbim de ispita bunătăților celorlalți membri ai familiei atunci când ești la dieta!
La birou, puteți fi în siguranță: fără ciocolată sau cronțănele prin sertare, fără altă mâncare decât cea pe care ar trebui să o consumați în frigiderul companiei (dacă mâncați prăjiturile contabilului ar trebui să fie o rușine mai mare decât dacă mâncați brioșele soției!)
Unii oameni de afaceri susțin că lucrul în birou îi împiedică să mănînce sănătos, cum ar fi mesele gătite acasă, făcându-i să cumpere fast-food. Și acesta este un mit, pentru că atunci când alegeți ce tip de prânz vă cumpărați, controlați în întregime acest proces. Chiar dacă nu aveți timp să ieșiți din birou și să luați o pauză de prânz în toată regula (pe care vă recomand cu tărie să o faceți, folosind scările în locul ascensorului!), puteți totuși să comandați la birou de la restaurantul vostru preferat, cu mâncăruri și legume bine pregătite. Nu mai vorbim de faptul că majoritatea birourilor au o chicinetă cu frigider și cuptor cu microunde și puteți să vă aduceți mâncarea de acasă și să o serviți în spațiul special amenajat.
Prânzul la birou poate fi foarte sănătos, în funcție de ceea ce alegi să mănânci, la fel ca în orice altă rutină, așa că ar fi mai bine să renunțăm la toate aceste mituri care se pun în calea dietei noastre!

Aplicați regulile bunului simț
Chiar dacă am doborât miturile prânzului la birou, încă mai avem întrebări despre ce să mâncăm și cum să mâncăm pentru a rămâne în formă și a pierde în greutate. Acestea se aplică și în viața noastră de zi cu zi, nu numai la birou.
Dacă încercați să pierdeți în greutate, sunteți sigur la curent cu toate tendințele în nutriție, care se schimbă lunar și sunt toate susținute cu dovezi științifice. Deci, chiar dacă sunteți înarmați cu cel mai mare scepticism, s-ar putea să vă întrebați totuși ce să mâncați pentru a slăbi, deoarece studiile dovedesc teorii divergente. High carbs how fats? Sau low carbs high fats? Paleo sau keto? Carne sau vegan? Și lista poate continua ...
Nu vă lăsați copleșiți. Păstrați-vă scepticismul și luați în considerare propria experiență personală. Corpul tău știe cel mai bine ce i se potrivește, iar restul este ... bun simț.
Cum ar fi că mâncarea de tip fast food, chips-urile și zahărul vă vor îngrășa în cele din urmă. Îmi pare rău, însă nu există nicio o alimentație sănătoasă cu Big Mac, cârnați și cartofi prăjiți, așa cum nu există nicio verdeață inventată vreodată de mama natură care să vă îngrașe. Păstrează regula bunului simț și vei vedea rezultate extraordinare!
Nu ceda la acele voci care incearca sa glorifice super-alimente, sucuri detoxifiante si suplimente. O dieta bazata pe kale sau chia este aceeasi ca o dieta bazata pe varza si ovaz, doar ca va costa mult mai mult. Fructele sunt mai bune atunci când sunt mestecate, nu băute. Suplimentele ar trebui să fie luate numai atunci când analizele de sânge indică o deficiență, altfel organismul își ia vitaminele și mineralele din alimentele pe care le consumați (dacă sunt echilibrate și sănătoase, așa cum ar trebui să fie). Dacă exagerați grăsimile sau carbohidrații (sau chiar proteinele), puteți strica acest echilibru, astfel că păstrarea proporției dintre elemente este cea mai importantă regulă... de bun simț.

Didier H.

Co-Founder Greenbuildinginfo.eu / Officerentinfo.com & Warehouserentinfo.com