Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si transformarile aduse de acest proces "au contribuit in mod ireversibil la consolidarea proceselor de reforma, au contribuit la modernizarea societatii, au contribuit esential la dezvoltarea economica".

 

"In 2004, PIB-ul Romaniei era 80 de miliarde de euro, anul trecut, cand am avut cel mai bun PIB, ne-am dus la 140 (de miliarde de euro) ", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe, George Ciamba, la conferinta "Dupa zece ani...".

 

Conferinta a fost organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, la 10 ani de la aderarea a zece state est-europene si la sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.

 

In cei sapte ani de UE, Romania a avut "o contributie destul de importanta" la evolutia Europei, a sustinut Ciamba.

 

"Romania este un participant activ la mecanismele economice de coordonare din UE si la masurile destinate relansarii economice. (...) Am intrat in Pactul Euro Plus, suntem parte a Tratatului pentru stabilitate, coordonare si guvernanta din cadrul Uniunii Economice si Monetare dar suntem si parte a procesului de negociere a Uniunii Bancare", a precizat oficialul roman.

 

Romania, in grupul select al celor care au iesit din procedura de deficit excesiv

 

Acesta a mai spus ca Romania se afla "in grupul select al celor care au iesit din procedura de deficit excesiv" si este "foarte bine pozitionata pentru indeplinirea obiectivelor bugetare asumate".

 

Totodata, Ciamba a sustinut ca pentru prima data Romania indeplineste toate criteriile de aderare la zona euro.

 

"Cred ca exista toate premisele ca in cursul acestui an, ceea ce de fapt s-a realizat deja in 2013, sa indeplinim si criteriile de la Maastricht privind inflatia. Credem ca la acest moment e pentru prima data cand am indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro.

 

Acest lucru se vede si prin faptul ca atractivitatea pietei romanesti pentru investitii straine a crescut in ultima perioada de timp, cred ca vedem deja o prezenta mult mai dinamica a investitiilor in Romania", a declarat George Ciamba, adaugand ca Romania se pozitioneaza "in nucleul de state membre aflate in avangarda guvernantei economice".

 

Pe de alta parte, secretarul de stat a subliniat ca este "foarte reconfortant sa fii in Romania", unde "Europa inca are o valoare adaugata" si nu este "o Europa cum vezi in alte parti, o Europa care este bazata la acest moment, din pacate, pe un discurs antieuropean".

 

Referitor la obiectivele de viitor, George Ciamba a precizat ca Romania urmareste "cresterea profilului pe plan european" si ramane "un sustinator activ al politicii de extindere", precum si "un promotor activ al perspectivei europene a statelor din regiune". In plus, Bucurestiul este "un suporter activ al securitatii energetice" si pledeaza pentru crearea unei politici energetice comune. (sursa: ziare.com)