„La Turda suntem aproape să semnăm un contract  şi probabil vor începe lucrările de construcţie până la sfâşitul anului. Noi nu avem exclusivitate pe acest proiect şi am înţeles că şi Graells & Llonch au propriile negocieri“, a declarat Răzvan Gheorghe, managing partner al Activ Property Services, companie angajată de spanioli pentru a căuta chiriaşi pentru parcul din Turda.

Graells & Llonch a fost cooptată în proiectul de la Turda de fondul de investiţii Europa Capital, controlat de The Rockefeller Group, care avea comasate aici 22 de hectare de teren. Cei doi parteneri au în plan dezvoltarea unui parc industrial în suprafaţă de 545.781 mp, împărţită în 70 de clădiri ce vor fi realizate într-un interval de cinci ani. Investitorii estimează că proiectul va înghiţi până la final circa 200 mil. euro.

Tim Norman, directorul executiv al Europa Capital, a declarat în urmă cu un an pentru Capital că după ce vor fi dezvoltate primele clădiri, o parte din teren ar putea fi vândut investitorilor interesaţi să îşi construiască propriile facilităţi de producţie sau spaţii de depozitare.

Firmele care se mută în noul proiect sunt scutite de plata taxelor municipale timp de cinci ani, datorită statutului de parc industrial, şi vor beneficia de o taxă de servicii de 12 ori mai mică decât în alte locaţii cu acelaşi profil. Taxa de servicii percepută de dezvoltator va fi de 0,7 euro/mp/an.

Lansat în 1928, Rockefeller Group este deţinut de Mitsubishi Estate Co. Ltd., entitate activă pe piaţa imobiliară ca dezvoltator, proprietar şi manager de fonduri de investiţii. Rockefeller Group Investment Management, coordonatorul tuturor investiţiilor, gestionează active ale unor terţe părţi de peste 610 milioane de dolari.

Europa Capital este un manager de fonduri de investiţii ce operează la nivel european, cumpărat de la cei trei proprietari ai săi de către Rockefeller Group. Din 1995, a gestionat şase fonduri implicate în 70 de tranzacţii totalizând 6,5 miliarde de euro în 17 ţări europene. (sursa: capital.ro)