După doi ani în care au fost privați de interacțiunile directe cu colegii și afectați de lipsa de separare a timpului personal de cel alocat activității profesionale, 62% dintre candidații români au declarat în ultimul sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs că ar alege să lucreze de la birou sau cel puțin în format hibrid, în timp ce 38% ar prefera exclusiv remote.

În prezent, 48% dintre angajați au declarat că lucrează de la sediu, 42% exclusiv de la distanță, iar 10% într-un format hibrid. Chiar dacă se va reveni la munca de la birou ca normă, 24% dintre angajați spun că posibilitatea de a lucra remote reprezintă un beneficiu de luat în calcul atunci când își negociază contractul de muncă.

Atunci când evaluează un nou loc de muncă în vederea angajării, doar 7% dintre candidați mai consideră că lucrul exclusiv de la birou ar reprezenta un compromis pe care ar trebui să îl facă, în timp ce 14% au declarat că ar accepta mai greu o poziție care implică lucrul exclusiv remote.

„Schimbările în modul de lucru din ultimii doi ani au transformat stilul nostru de viață, am fost nevoiți să ne reorganizăm toate aspectele vieții în funcție de modul de desfășurare a activității de la locul de muncă. Pentru unii, modul de lucru remote a fost o soluție potrivită și rămâne opțiunea preferată, în timp ce pentru alții a însemnat un compromis greu de acceptat. Vedem deschiderea tot mai mare a angajaților de a se întoarce la birouri, mai ales în contextul în care restricțiile vor fi eliminate, păstrând totuși posibilitatea fermă din partea angajatorului, de a lucra remote”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.