"De asemenea, activitatea totală de tranzacţionare în intervalul ianuarie - iunie a fost intensă, ajungând la circa 153.000 mp, cel mai mare nivel înregistrat din semestrul 1 2011 până în prezent. Activitatea totală de tranzacţionare în Bucureşti a însumat peste 99.400 mp în prima jumătate a anului", se arată într-un comunicat al companiei.

În perioada analizată au fost realizate 24 de tranzacţii, cu o suprafaţă medie de 6.400 mp.

"Bucureştiul a înregistrat cea mai mare parte a tranzacţiilor, urmat de Timişoara şi Ploieşti. Deşi Capitala va continua să fie regiunea cea mai activă din perspectiva cererii şi a activităţii totale de tranzacţionare, estimăm că zona de Centru şi cea de Vest ale ţării se vor consolida ca zone atractive în mod egal pentru chiriaşi şi dezvoltatori", a declarat Marian Orzu, Director Departament Industrial şi Logistică, CBRE România.

Cererea la nivelul ţării a fost de peste 44.000 mp în primele şase luni ale anului, în creştere cu 42% faţă de semestrul precedent, însă în scădere cu 22% faţă de primul semestru al anului 2012. Bucureştiul deţine 40% din cererea înregistrată la nivel naţional, fiind urmat de Timişoara (24%), Ploieşti (21%) şi Braşov (13%). Cererea este dominată de contracte de închiriere în clădiri de clasa A, 90% din tranzacţii fiind semnate în astfel de clădiri.

Totuşi, stocul de spaţii logistice şi de depozitare moderne a rămas la acelaşi nivel ca cel de la finalul anului trecut, 980.000 mp, întrucât nu s-au livrat spaţii noi în primele şase luni din 2013. Acest stoc este împărţit în 26 de parcuri logistice, localizate în special în jurul Capitalei, cu o suprafaţă închiriabilă medie de peste 37.000 mp. Câteva proiecte sunt dezvoltate şi în diverse zone din ţară, de către companii internaţionale şi locale precum Graells&Llonch (Turda), VGP (Timişoara) sau Tester (Iaşi).

"Unul dintre cele mai active sectoare este cel auto, cu fabrici operaţionale în mai multe zone ale ţării. Spre exemplu, în judeţul Alba, s-au înregistrat investiţii noi făcute de companii precum Daimler AG, Bosch şi VCST Automotive. Alte investiţii de acest tip sunt realizate de Leoni la Arad, de MGI Coutier la Timişoara, Autoliv şi Preh la Braşov şi de Draexlmaier la Satu Mare şi Codlea", a adăugat Orzu.

Rata de neocupare a spaţiilor logistice şi de depozitare din România se situează la aproximativ 14%, iar chiria prime a rămas stabilă la 4 euro/mp/lună. Diferenţele între chiria cerută şi cea netă pot ajunge la 3-5%, în funcţie de nivelul facilităţilor acordate de proprietar. Condiţii speciale avantajoase sunt aplicate mai ales în cazul chiriaşilor de tip ancoră.

"Chiria prime pentru spaţii logistice de dimensiuni mici aflate în Bucureşti va scădea uşor pentru o scurtă perioadă de timp, în condiţiile unei competiţii mai ridicate pe acest segment de piaţă. Totuşi, estimăm că pentru spaţiile de peste 5.000 mp chiria va creşte uşor în viitorul apropiat, întrucât numărul spaţiilor de acest tip disponibile în prezent este limitat", a mai spus Orzu. (sursa: economica.net)