În România, atât mica corupție, cât și cea la nivel politic rămân o problemă sistemică, notează raportul anticorupție al CE. Deși unele reforme anticorupție au fost realizate în ultimii ani, rezultatul lor s-a dovedit a fi instabil și ușor reversibil. Cu toate că unele rezultate pozitive au fost observate în ceea ce privește urmărirea în justiție în cazuri de corupție la nivel înalt, voința politică de a aborda corupția și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsistentă.

În acest raport, CE sugerează ca România să se asigure că există toate garanțiile necesare pentru a proteja independența și continuarea investigațiilor nepărtinitoare în cazurile de corupție de nivel înalt, inclusiv cele privitoare la oficiali numiți sau aleși. De asemenea, CE sugerează ca România să dezvolte coduri de conduită cuprinzătoare pentru oficialii aleși și să fie asigurate sancțiuni disuasive pentru practici de corupție.

Întărirea mecanismelor de control și prevenție pentru achizițiile și contractele publice este de asemenea sugerată, inclusiv în companiile deținute sau controlate de stat. În plus, Comisia sugerează creșterea eficienței prevenirii și depistării conflictelor de interes în rândul oficialilor publici, precum și consolidarea clauzelor de protecție când e vorba de alocarea fondurilor publice și aplicarea de strategii pentru reducerea corupției în sănătate.

 

Alături de analiza situației din fiecare stat membru cu privire la combaterea corupției, CE prezintă și două sondaje de opinie. Peste trei sferturi dintre europeni, și nu mai puțin de 93% dintre români, cred că corupția este larg răspândită în țara lor. De asemenea, la 25% dintre români, cel de-al doilea cel mai grav procentaj din acest punct de vedere din UE, li s-a cerut să dea mită sau s-a așteptat acest lucru de la ei în ultimul an, mult peste media europeană de 4%. (Sursa: AGERPRES)