"Mai avem terenuri în România, unde intenţionam să dezvoltăm locuinţe şi spaţii de retail, dar timpurile s-au schimbat, iar acum piaţa rezidenţială nu merge prea bine. Ne vom concentra acum pe operarea centrului comercial şi vom vedea cum merge piaţa, iar dacă cererea va creşte vom decide ce vom dezvolta pe terenurile pe care le avem deja. De asemenea, ne uităm şi la alte terenuri, vrem să construim clădiri de birouri de 15.000-20.000 de metri pătraţi pentru companii şi antreprenori locali", a declarat, miercuri, la conferinţa de lansare a centrului comercial Promenda Mall, Markus Neurauter, managing director Raiffeisen evolution.

El a adăugat că, deşi a studiat deja câteva oferte, nu a găsit niciuna care să se potrivească "nevoilor" companiei.

Raiffeisen evolution deţine un teren de 10 hectare în sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Străuleşti, lângă proiectul Petrom City. În 2008 compania anunþa cã vrea să construiască locuinţe. Totodată, dezvoltatorul austriac deţine un teren de 3 hectare în Baloteşti, unde, de asemenea, intenţiona să dezvolte locuinţe.

Compania va lansa joi centrul comercial Promenada Mall, ultima fază a proiectului Floreasca City, investiţie de 300 de milioane de euro, care cuprinde şi două clădiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower. Clădirile de birouri au fost vândute grupului Raiffeisen.

"Suntem dezvoltatori, adică dezvoltăm un proiect, îl închiriem şi apoi vrem să-l vindem cât mai repede pentru a avea bani pentru alte proiecte. Vom păstra în proprietate Promenada Mall pentru o perioadă şi apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vânzarea a proiectului în următoarele luni", a adăugat Neurauter.

Cetrul comercial Promenada Mall a fost finanţat de banca austriacă Raiffeisen cu 95,5 milioane de euro, iar construcţia a început în urmă cu 22 de luni.

Centrul comercial este amplasat la intersecţia dintre Calea Floreasca, Şoseaua Pipera şi Barbu Văcărescu, o zonă dominată în special de clădiri de birouri, construite mai ales în ultimii cinci ani. Potrivit reprezentanţilor Raiffeisen evolution, în zonă lucrează circa 35.000 de persoane, urmând ca numărul acestora să crească cu circa 10.000, odată cu finalizarea clădirilor de birouri aflate în construcţie.

Promenda Mall are o suprafaţă închiriabilă de 35.000 de metri pătraţi, ocupată în proporţie de 95%, structurată în 140 de magazine şi 1.300 de locuri de parcare subterane. Centrul comercial are şase niveluri, primele două fiind subterane, destinate parcării, iar următoarele patru niveluri vor găzdui zona comercială.

Constructorul complexului Floreasca City a fost grupul austriac Strabag, iar activitatea de închiriere a centrului comercial a fost asigurată de Krammer&Wagner din Austria.

Cel mai mare chiriaş al centrului este retailerul Peek&Cloppenburg, care ocupă un spaţiu de 4.800 de metri pătraţi.

 

Raiffeisen evolution a cumpărat în anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a aparţinut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA). (sursa: economica.net)