La finalul unui an foarte important pentru piața internațională de M&A, analiza identifică ariile geografice și sectoarele care și-au încetinit sau și-au intensificat activitatea.

 

Pentru piața din Statele Unite a fost o perioadă foarte intensă, înregistrând o creștere a valorii totale a tranzacțiilor, datorată, în parte, operațiunilor de tip inbound (investiţii străine).

 

Ultimele 12 luni au fost foarte active pentru sectoarele Tehnologie, Media și Telecomunicații.

 

„ Am asistat și asistăm în continuare proiecte de pe piața imobiliară, industria de petrol & gaze, sectorul financiar, industria farmaceutică, domeniul serviciilor, industria bunurilor de consum și sectorul agricol. Anticipăm că prima parte a anului viitor va fi chiar mai intensă, cu câteva tranzacții mari aflate în prag de finalizare”, afirmă Nadia Badea, Partener Clifford Chance Badea.

 

Europa și regiunea Asia Pacific înregistrează, în continuare, o creștere pe piața M&A. La rândul lor, Statele Unite au raportat, până în acest moment, o creștere anuală de 54%, înregistrând un total de 1.185 miliarde de dolari, incluzând un avans de 179% a valorii tranzacțiilor inbound.

 

Tranzacțiile transfrontaliere își mențin tendința de creștere, activitatea înregistrată între cele cinci regiuni importante contribuind cu 25% la valoarea totală a tranzacțiilor M&A de la nivel global.

 

Industria Serviciilor Medicale și cea a Bunurilor de consum/ Retail sunt cele mai dinamice din punctul de vedere al activității M&A.

 

Investitorii financiari care, în mod tradițional, se concentrau pe investiții private equity pe piețele dezvoltate, s-au orientat spre multiple categorii de active, noi nișe de piață și arii geografice diverse.

 

Cu precădere, investitorii își mută interesul de la economiile dezvoltate, cu rate mici de creștere, către piețele ce cresc rapid, cum sunt cele din Africa, unde investițiile inbound provenite din Statele Unite au crescut de-a lungul anului, iar tranzacțiile M&A realizate în interiorul continentului african s-au majorat de aproape patru ori. (sursa: cariereonline.ro)