Stocul comercial (destinat inchirierii) de cladiri de birouri din Bucuresti se ridica la circa 2,9 milioane de metri patrati, alte imobile cu o suprafata de circa 150.000 de metri patrati fiind ocupate de catre ocupanti proprietari.

In acelasi timp, cererea din primele trei trimestre s-a ridicat la 160.000 de metri patrati, in scadere cu 43% fata de perioada similara a anului precedent, activitatea tranzactionala fiind dominata de contractele de reinnoire si renegociere a chiriilor, care au reprezentat aproape 46% din cerere. In timp ce trimestrul al doilea, sub impactul restrictiilor impuse de pandemia Covid-19, a fost unul dintre cele mai slabe pentru piata de birouri din Bucuresti din ultimul deceniu, cu un volum tranzactionat de doar 44.500 de metri patrati, cererea a dat semne firave de revenire in cel de-al treilea trimestru, cand volumul tranzactionat s-a ridicat la 63.600 mp.

In acest context, rata de neocupare (contractuala) a spatiilor se situeaza la 10,8%, remarcandu-se o diferenta semnificativa intre spatiile de clasa A (8,2%) si cele de clasa B (18.2%). Pe de alta parte, gradul de utilizare a birourilor este la circa 40-50% din nivelul obisnuit inainte de declansarea pandemiei, in conditiile in care marea majoritate a companiilor continua sa functioneze in sistem Work from Home sau hibrid.

Madalina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Pe termen scurt, ne asteptam la o crestere a ratei de neocupare, in conditiile in care o serie de mari ocupanti au demarat procese de sub-inchiriere a unor suprafete considerate excedentare. Piata continua sa se dezvolte dintr-o oarecare inertie, tinand cont ca majoritatea proiectelor aflate in constructie au fost demarate inaintea pandemiei, dar pe termen mediu si lung credem ca pariul pe birouri se va dovedi castigator, studiile recente aratand ca angajatii nu sunt dispusi sa renunte la birou pentru a-si desfasura activitatea exclusiv de acasa.”

Cele mai importante proiecte de birouri aflate in constructie sunt One Cotroceni Park, J8 Office Park, Globalworth Square, U Center, One Tower, Miro Offices, Tiriac Tower, Dacia One, Millo Offices, @Expo sau Sema London & Oslo, pentru o parte dintre aceste spatii aflate in constructie dezvoltatorii avand semnate contracte de preinchiriere cu diversi chiriasi. (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)