În total, 84 companii IT&C, outsourcing și BPO au realizat tranzacții de închiriere birouri noi, la nivelul întregii țări, iar aproape trei sferturi din acestea (59 companii) au ales Bucureștiul. La acestea se mai adaugă încă 20 companii din IT&C, outsourcing și BPO care și-au reînnoit contractele de închiriere în spațiile existente.

Se observă astfel o ușoară creștere față de anul trecut, când 47% din tranzacțiile de închiriere și preînchiriere au implicat astfel de companii. 

„Companiile în care tehnologia are un cuvânt de spus și angajează tineri, din IT&C, outsourcing și BPO, sunt cele mai active pe piața birourilor și continuă să se extindă, atât în București, cât și celelalte mari centre universitare: Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. In 2016, desi implicând un număr mai mic de tranzacții (25 față de 59), orașele din afara Capitalei au atras o suprafață totală tranzacționată aproape egală cu suprafață tranzacționată în București (60.000 mp față de 78.000 mp). Acest lucru a fost posibil in contextul dublarii suprafeței medii tranzacționate în astfel de orașe (unde a fost de 2.500 mp), față de București (1.300 mp)”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivelul întregii țări, în 2016, 84 companii cu domenii IT&C, outsourcing și BPO au închiriat birouri. Suprafețele implicate sunt foarte variate, începând de la 75 mp, cât a iData în clădirea de birouri Union 2 din București, până la 13.000 mp, cât a închiriat Amazon în Iași.

Cele mai multe companii  – 54 dintr-un total de 80 - au închiriat spații de birouri sub 1.000 mp. 

Ca stoc închiriat însă, segmentul de spații între 3.000 – 5000 mp au înregistrat cel mai mare volum de tranzacționare, aprox. 46.000 mp, reprezentând 33% din total; restul segmentelor au avut ponderi între 15% – 18%. Se remarcă faptul că cele două tranzacții de închiriere de peste 10.000 mp în spații noi de birouri, fără reînnoiri, s-au situat în afara Capitalei. 

În total, în 2016, ESOP a oferit consultanță pentru 11 companii din domeniile IT&C, BPO și outsourcing. Printre companiile care și-au găsit sedii de birouri prin ESOP s-au numărat Harman, care a închiriat un spațiu de birouri de 7.700 mp, Adore Me, care a închiriat o suprafață de 900 mp și Asentiel.
În acest an, Tellence și-a extins spațiul prin intermediul ESOP și se duc negocieri pentru tranzacții de birouri, unde cererea provine din domeniile de tehnologie și suport, care ar putea însuma peste 15.000 mp.

Clădirile preferate de chiriașii din IT și outsourcing
În București, cele mai multe companii din domeniile IT&C, outsourcing și BPO au ales clădiri de birouri ultramoderne, aflate în proiecte noi, în curs de livrare sau aflate încă în construcție, precum Afi Park, Green Court, Oregon Park, Metroffice și Orhideea Towers. Au fost însă chiriași din aceste domenii care au ales centre de birouri din a doua generație, dar foarte bine poziționate (precum Charles de Gaulle, America House, Europe House, Iride Park), eliberate de curând.
Printre proiectele care au atras atenția unui număr mare de chiriași se numără Green Court (opt tranzacții), AFI Park, cu fazele 4 și 5 (șase tranzacții), Iride Business Park (patru tranzacții), Oregon Park (două tranzacții), Sky Tower (două tranzacții).  
Alte clădiri de calitate alese pentru a găzdui angajați din domeniile IT&C și outsourcing au mai fost Metroffice, Orhideea Towers, Polonă 68, Maria Rosetti Tower și Globalworth Tower.

În țară, companii din domeniile IT&C și outsourcing au ales tot clădiri noi de birouri, precum OpenVille, The Office, Palas Iași, Coresi Park și Liberty Technology Park.

„Piața birourilor este considerată, într-o anumită măsură, un barometru al evoluțiilor economice. Și în momentul de față ea ne comunică clar faptul că avem nevoie de o dezvoltare organică, la nivelul întregii țări. Este modalitatea prin care se poate genera dezvoltare sustenabilă, implicând pentru companii o mai mare eficientă a costurilor și câștig pentru populație, un număr mai mare de persoane beneficiind de avantajele economice și oportunități de creștere. Nu vorbim de un trend de câțiva ani, ci de o direcție pe termen mediu și lung”, consideră  managerul ESOP, Alexandru Petrescu.   (sursa: Esop)