Cele mai multe certificări sunt pentru clădiri de retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de clădirile din sectorul logistic (48 de clădiri de producție sau depozitare) și cele de birouri (36 de clădiri certificate), potrivit datelor colectate de ADP green building.

Dezvoltatorii cu cele mai multe clădiri certificate în 2022 rămân CTP, care a adăugat în 2022 încă 36 de clădiri certificate BREEAM, urmat de NHOOD (24 de clădiri certificate), PENNY (20 de clădiri certificate), Mitiska REIM + Square 7 Properties (13 centre comerciale certificate), Globalworth (5 clădiri de birouri certificate BREEAM și LEED), respectiv Transilvania Construcții (5 clădiri certificate BREEAM).

În 2022, România a obținut câteva dintre punctajele record acordate de Grupul BRE (instituția ce emite certificatele BREEAM) pentru depozitul regional PENNY din Filiași (92,89% – cel mai mare punctaj acordat vreodată pentru o clădire industrială), CTP Clubhaus, (94,6% – cel mai mare punctaj pentru o clădire existentă) și Globalworth Square (99% – cel mai mare punctaj pentru o clădire nouă), spun analiștii de la ADP green building.

„Deși sectorul construcțiilor e amenințat de fluctuații mari ale prețurilor, schimbări legislative imprevizibile, penurie de materie primă, numărul și varietatea de proiecte contractate pentru servicii de sustenabilitate în 2022, care se vor derula pe următorii 2-3 ani, ne arată că dezvoltatorii își vor continua planurile de investiții, planuri în care sustenabilitatea are un loc foarte important. Nu doar numărul de proiecte a crescut foarte mult în ultimii ani, ci și ambițiile dezvoltatorilor pentru certificări de nivel tot mai înalt”, a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

ADP green building a finalizat în 2022 un număr de 108 certificări BREEAM, echivalentul a 1.392.166 de mp, reprezentând aproape 60% din totalul certificărilor încheiate în 2022 în România. În 2022, compania și-a extins activitatea în Ungaria, urmând ca în 2023 să își consolideze prezența în România, Bulgaria și Ungaria și să se extindă în Slovacia.