„Perceptia Romaniei in randul companiilor de outsourcing s-a schimbat considerabil in ultimii ani, iar tara noastra a demonstrat ca este o destinatie de succes, atat din punct de vedere al calitatii resursei umane, cat si al costurilor cu angajatii si spatiile de birouri. Industria in sine a evoluat mult de la o abordare bazata pe costuri catre una care are in vedere mai ales calitatea si este foarte important faptul ca largirea spectrului de interes pentru Romania vine prioritar din valoarea si calitatea serviciilor livrate”, a declarat Ramona Marusac (foto mai jos), associate director in cadrul departamentului de birouri al Colliers International, in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu Deloitte, in Lisabona.

Potrivit Ramone Marusac, trecerea de la o destinatie interesanta, demna de prospectat, la o destinatie de succes, reprezinta un pas important pentru piata imobiliara. „Ne asteptam ca efectele sa se resimta tot mai mult in orase secundare si chiar tertiare din tara”, a adaugat Ramona Marusac.

In marile orase secundare din Romania, precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov, sunt in curs de dezvoltare mai multe proiecte de birouri, care totalizeaza o suprafata de aproximativ 200.000 mp de birouri, ce va fi livrata pe piata in urmatoarele 18-24 de luni. Pe masura ce apar presiuni legate de disponibilitatea fortei de munca si de costurile cu salariile in aceste orase, atentia companiilor incepe sa se indrepte catre o serie de alte orase cu universitati, precum Craiova, Oradea, Targu Mures, Bacau si Galati.

In ceea ce priveste tranzactiile cu spatii de birouri, segmentul de outsourcing se mentine in top si in acest an, cu aproximativ 45.000 mp cerere neta dintr-o cerere totala de 175.000 mp la nivelul Capitalei.

 “Observam in continuare intrari de noi jucatori, extinderi ale companiilor existente, dar si companii care evalueaza piata din Romania in vederea deschiderii unor noi centre de servicii. Segmentul de IT outsourcing ramane cel mai dinamic, dar in acelasi timp creste gradul de sofisticare a serviciilor oferite, astfel incat apar tot mai multe cerinte pe partea de centre de Research & Development”, a explicat Ramona Marusac.

In prezent, Romania ocupa locul 13, in urcare cu cinci pozitii fata de anul 2015, in clasamentul Global Services Location, situandu-se inaintea Ungariei (locul 32), Cehiei (26) sau Ucrainei (locul 24) si la doar trei pozitii distanta de Polonia (locul 10). Clasamentul, realizat de A.T. Kearney in 2016, tine cont de criterii precum: costuri (40%), calitatea fortei de munca (30%) si climatul de business (30%).

Colliers International este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara din Romania, segment pe care mai activeaza nume precum JLL, CBRE, DTZ Echinox sau Knight Frank. (sursa: wall-street.ro)