Vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de banca la Pangaia catre firma de investitii imobiliare Invel Real Estate Partners a fost aprobata de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, au spus sursele pentru Bloomberg.

Tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul anului.

Fondurile obtinute din vanzarea diviziei de imobiliare vor ajuta banca sa-si consolideze situatia financiara. Marile banci elene, inclusiv NBG, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, dupa ce au inregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de stergere a datoriilor satatului elen, potrivit Mediafax.

Statul elen detine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara, usor sub 90% din actiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank si Alpha Bank, in timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Directorul general adjunct de la National Bank of Greece (NBG), Petros Christodoulou, a declarat in octombrie ca NBG, pentru care creditele neperformante reprezinta 24,4% din portofoliul de credite, vrea sa infiinteze o banca de rebuturi in urmatoarele doua luni si cauta consilieri care sa o ajute cu acest proiect.

Potrivit acestuia, volumul activelor care ar urma sa fie transferate nu a fost inca stabilit, insa banca de rebuturi ar trebui sa poata functiona separat de la finele acestui an.

Creditele neperformante sunt o problema importanta pentru bancile grecesti, unde economia s-a contractat cu 25% dupa sase ani de recesiune. In plus, bancile elene nu si-au revenit inca dupa pierderile de 27 de miliarde de euro inregistrate dupa restructurarea fara precedenta a datoriei suverane a Greciei in 2010.

La finele lunii iunie creditele neperformante reprezentau 29% din portofoliul total de credite in valoare de 260 de miliarde de euro al primelor patru banci grecesti, de peste trei ori mai mult decat media de 7,15% care potrivit FMI exista in 2012 in zona euro.

 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost,Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). (sursa: dailybusiness.ro)